Türkiye'de nüfus artışını teşvik etmeye yönelik adımlar hız kesmeden devam ediyor. Üç çocuk politikasının devamı niteliğindeki yeni teşvikler arasında ailelere maaş desteği, yerli otomobil Togg’da indirim gibi uygulamaların ardından şimdi de kamu istihdamına yönelik dikkat çeken bir teklif Meclis’e sunuldu.
3 Çocuklu Kadınlara KPSS'siz Memuriyet Hakkı
Yeni yasa teklifine göre, üçüncü çocuğunu dünyaya getiren kadınlara kamu kurumlarında iş hakkı tanınması planlanıyor. Bu kapsamda, belirlenen şartları sağlayan kadınlar Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmeden memur olabilecek.
Ancak atama süreçleri bazı kurallara tabi olacak. Atanacak pozisyonlar ve başvuru esasları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından birlikte belirlenecek. Adayların, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması, kamu hizmetinden yasaklı bulunmaması ve genel sağlık şartlarını taşıması gerekecek.
Atamalar Kura ile Yapılacak
Hak sahibi kadınların kamuya yerleştirilmesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kura yöntemiyle yapılacak. Kadro ve pozisyonlar için farklı öğrenim seviyelerine göre atamalar şu şekilde planlanıyor:
· İlkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunları: Hizmetli unvanlı kadrolar
· Ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları: Öğrenim durumuna uygun memur kadroları
· İşçi statüsündekiler: Sürekli işçi kadroları
Teklife göre, bu hak yalnızca bir kez kullanılabilecek. Ataması yapılan kişiler 30 gün içinde göreve başlatılacak. Ancak atama onayı almasına rağmen göreve başlamayanlar ya da görevden ayrılanlar bu haktan bir daha yararlanamayacak.
Teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’nda
Üçüncü çocuğunu doğuran kadınlara yönelik bu özel istihdam hakkı sağlayan teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Nüfusun yaşlanmasını ve azalmasını önlemeyi hedefleyen teklifin yasalaşması halinde uygulamaya kısa sürede geçilmesi bekleniyor.