Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 24°C
Açık
Isparta
24°C
Açık
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 22°C

Aylin Cesur Çiftçiye Sahip Çıktı

Aylin Cesur Çiftçiye Sahip Çıktı
18 Ekim 2019 19:09
A+
A-

ISPARTA İyi Parti Milletvekili Aylin Cesur, gül çiçeği 2019 taban fiyatlarının açıklanması üzerine, “Bu fiyatlarla Gül’ü toprağa gömdünüz” açıklamasında bulundu.

CESUR ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKTI

Gülbirlik Yönetim Kurulu’nun gül çiçeği taban fiyatını 7.80 olarak duyurması üzerine, Cesur, bu fiyatlara tepki göstererek, üreticiyi “Dünya yoksullukla mücadele gününde adeta yokluğa mahkum ettiniz” dedi.

Aylin Cesur’un, gül çiçeği taban fiyatları ile ilgili konuşmaları şu şekilde;

“Dünyada, senede yaklaşık olarak 15.000 ton gül çiçeği üretimi yapılmaktadır. Gül çiçeği üretimi yapan en önemli ülkelerin başında bizim ülkemiz gelmektedir. Ülkemizdeki üretimin de % 80’ine yakını Isparta’da yapılmaktadır. Bunun büyük kısmı ihraç edilmektedir. Hal böyleyken bu sene açıklanan Gül çiçeği fiyatları üreticiyi adeta toprağa gömmüştür. Niye mi?

Girdiler misli ile artarken, dolar yerinde durmazken, Gül çiçeğinin kilosuna biçilen 7,80 TL’lik fiyat, 2016 fiyatı ile yaklaşık aynıdır ama üreticiyi adeta yokluğa mahkum etmiştir. Çünkü 2016’da verilen 7,65 TL 2,28 dolar, 2017’de verilen 8,70 TL 2,41 dolar, 2018’de verilen 9,20 TL 1,53 dolarken; bu sene verilen 7,80 TL sadece 1,32 dolara denk gelmektedir ve bu rakam 2004’deki birim fiyattan bile düşüktür. Isparta Bölgesinde 10.000 dolayında aile gül çiçeği üretimi yapmaktadır. Bununla beraber gül üreticisine herhangi bir doğrudan destek, prim ödemesi veya devlet desteği yapılmamaktadır. Oysa gül üretimi konusunda en büyük rakibimiz olan Bulgaristan’da gül üreticisi ciddi şekilde desteklenmektedir. Bizde bırakın desteklemeyi, üretici gerek kilo başına hakkı olan fiyat verilmeyerek, gerekse artan enflasyonun girdilere çok yüksek oranda yansıması nedeniyle adeta ezdirilmektedir. Türk köylüsü ve çiftçisine, bu girdilerle aç da kalsan olur denmektedir. Isparta’mızın Gül’ü, elması, kekiği, lavantası neden milli tarım politikasına alınmamaktadır? Bunları sormaya devam edeceğiz.

Gülümüz de gül üreticimiz de, tarımla geçimini sağlayan fedakar köylümüz-çiftçimiz de başımızın tacıdır. Onları ezdirmeyiz bilesiniz.”

YORUMLAR

  1. Gözleri dedi ki:

    Muhasebeci kadından başlıyor hemsi yukarıya kadar tırmanıyor bunuda herkez biliyor ama dagıtmaya kimsenin gücü de yetmiyor ……