Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarında uygulanan devlet destekleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz aydan itibaren hayata geçirilen yeni uygulamayla abonelerin elektrik faturalarında yüzde 50, doğalgaz faturalarında ise yüzde 70 oranında devlet desteği sağlandığını yineleyen Bakan Bayraktar, kademeli tarife sistemi sayesinde illerin iklim koşullarına göre farklı tüketim sınırlarının belirlendiğini ifade etti.

CNN Türk'te katıldığı Gece Görüşü programında Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, yeni düzenlemenin detaylarını aktardı. Elektrik tüketiminde belirlenen kademe sınırlarını aşmayan hanelere daha düşük tarifeler uygulandığını, aşanlar için ise kademeli bir artışın söz konusu olduğunu belirtti.

Bakan Bayraktar, "1,2 milyon hane, belli tüketimin üzerinde tüketim yapan ve bizim destek dışı bıraktığımız grup. Abonelerimizin yüzde 3'ünü kapsıyor yani maliyeti de ödeyen vatandaşların oranı. Biz yüzde 97'lik grubu desteklemeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Son üç yılda devlet olarak enerji faturalarına 1 trilyon lira destek verildiğini vurgulayan Bayraktar, "Biz devlet olarak ihtiyacı olan olmayan herkese destek veriyoruz. Sosyal adalet gereği Şubat ayından itibaren böyle bir uygulama yaptık. Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar bundan istifade etmeli dedik." şeklinde konuştu.

Şu anda vatandaşların yüzde 50'sinin elektrik bedelinin devlet tarafından ödendiğini, doğalgazda ise bu oranın neredeyse yüzde 70 olduğunu belirten Bakan Bayraktar, doğalgazda da benzer bir model uygulamak istediklerini dile getirdi.

Bakan Bayraktar, devlet olarak desteğin devam edeceğini ve şu an için bir zam planlaması olmadığını kaydetti. "Zam da demiyoruz aslında desteğin azaltılması diyoruz. Sürdürülebilir bir desteği yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber merkezi