Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Gül Çorbası Yapıldı Büyük Beğeni Topladı

Gül Çorbası Yapıldı Büyük Beğeni Topladı
25 Mayıs 2023 13:29
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 21-27 Mayıs tarihleri arasında “Türk Mutfağı Haftası” olarak kutlanılmaya başlanılmıştır.
Bu sene ikincisi kutlanan “Türk Mutfağı Haftası”’nın ana teması “Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Atıksız, Geleneksel, Sağlıklı” olarak belirlenmiştir.

Isparta Valiliği koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşlar iş birliğinde, çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası Açılış Töreni 23 Mayıs 2023 tarihinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisinde İlimizde bulunan Kadın
Kooperatifleri tarafından yapılan Isparta yöresel yemekleri sunumuyla başladı. Isparta mutfağı tarihten gelen kültürel birikimin yanısıra İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesine olan komşuluk nedeniyle çevresel lezzetlerden mutfağını zenginleştirmiştir.
Türkiye’nin her yerinde görülebilen yemek çeşitleri olduğu gibi, tamamen yöreye özgü yemek çeşitleri de bulunmaktadır. Bölgedeki tarımsal yapı, hayvancılık, göçebe kültürü ve başka yörelerden etkilenme, Isparta’nın beslenme şeklini belirlemiştir.
İlimizde Coğrafi işaret almış olan yemeklerimizden Kabune Pilavı, Samsa, Banak, Hamursuz, gibi birçok yöresel lezzetlerimiz ziyaretçilerimizin beğenisine sunuldu.

Isparta, Türkiye’nin gül ve gülyağı üretim merkezidir. Değerli bir yenilebilir çiçek türü olan gül (Rosa Damascana), eski zamanlardan beri farklı kültürlerde ve mitolojide yer alarak toplumlar için çeşitli anlamlar ifade etmiş ve mutfaklarda sıkça kullanılmıştır. Gelişmiş bir
mutfak kültürüne sahip olan Osmanlı mutfağında ise başta tatlı ve içecekler olmak üzere çeşitli ürünlerin hazırlanmasında güle yer verilmiştir. Ayrıca Osmanlı hekimleri tarafından bazı ilaçların yapımında da kullanılmıştır. Günümüzde de Gül lokumu, reçeli, Gül şerbeti,
gülsuyu gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Gülle ilgili bir farkındalık yaratılmak üzere İlimizde bir ilk…
İlk defa bir sıcak yemek içerisinde gülün yağlılık oranını, rengini ve tadını koruyarak Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Şarkikaraağaç Turizm Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Mehmet Ensari Kalenderoğlu ve Öğr. Gör. Murat Baş tarafından hazırlanan Gül Çorbası lansmanı yapıldı ve misafirlerimizin beğenisine sunuldu.
Hafta boyunca “Türk Mutfağı Haftası” etkinliklerimiz yöresel lezzetlerimiz ile devam edecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.