Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 24°C

İletişimin Temelini İşitme ve Konuşma Oluşturur

İletişimin Temelini İşitme ve Konuşma Oluşturur
3 Mart 2022 18:32
A+
A-

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle Odyolog Fatma SARIÇAYIR ile yaptığımız söyleşi, İletişimin temelini işitme ve konuşma oluşturur.

Konuşma gelişiminin de sağlıklı bir işitme gerektirdiğini düşünecek olursak işitmenin önemi daha iyi anlaşılacaktır.Telefonu icat eden Alexander Graham Bell, işitme engelli olan annesi ve eşinin aynı zamanda tüm işitme engelli bireylerin duyamadığı sesleri duymaları için pek çok çalışma yapmıştır. İşitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren bir okulda çalışan Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmaları sırasında tesadüfen telefonu icat ederek birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağlamıştır.

İskoçyalı ünlü bilim adamının işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı doğum günü olan 3 Mart (1947) tarihi Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır.Yapılan araştırmalar işitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin “yeni doğan dönemi” olduğunu ortaya koymaktadır. Doğduktan sonra en geç altı ay içinde işitme engeli teşhisi konan ve 1 yaşından önce işitme cihazı uygulanıp özel eğitime alınan bebeklerin konuşma becerisi normal yaşıtlarına benzer seviyede gelişebilir.

İşitme engeli ile doğan, bu engeli fark edilmeyen bebeğin dil gelişimi durur ve bununla birlikte zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimi yavaşlar. Ülkemizde 2004 yılından beri rutin olarak uygulanan “Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programı” ile bebekliğin ilk dönemlerinde bu sorun gelişmiş odyolojik testler ile belirlenebilmekte ve sorunu olan bebeklerde klasik işitme cihazı veya gelişmiş koklear implant uygulamaları ile işitmenin düzeltilmesi sağlanabilmektedir.Otalji(kulak ağrısı), tinnitus(çınlama) ve kulakta dolgunluk,uğultu, işitmede azalma, duyuyorum ama anlayamiyorum, kalabalık ortamlarda sesi duyamıyorum, televizyonu yüksek sesle seyrediyorum gibi şikayetlerle KBB polikliğine gelen hastalara hekim yönlendirmesiyle işitme testi yapılıp işitme kaybının olup olmadığı varsa işitme kaybının türü ve derecesi hakkında bilgi sahibi olunabilir. Hastalar buna göre uygun tedavi ve işitme cihazı kullanımına yönlendirilebilinir.

Isparta Şehir Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz polikliniğine bağlı olan Odyoloji kliniğimizde odyolog ve odyometristlerimiz tarafından uygulanan yenidoğan işitme testleri, yetişkin ve çocuk için uyguladığımız Saf ses odyometri işitme testi,timpanometrik incelemeler, klinik BERA testi ve pozisyonel vertigo için uyguladığımız yatakbaşı test ekipmanları mevcuttur. Kulak yalnızca işitme organımız değil denge sisteminin periferik ayağını oluşturan önemli bi organdır. İç kulak kaynaklı oluşan periferik vertigolarda, halk arasında kristal oynaması olarak bilinen BPPV rahatsızlığında KBB hekimlerimiz ve odyologlarımız ile uygun manevralarla vestibüler rehabilitasyon da uygulanmaktadır.

Son dakika Gelişmeleri İçin Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.