TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Onuncu Yargı Paketi, kamuoyunda olduğu kadar siyasette de yoğun eleştirilere konu oldu.
Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada paketin, başta Covid infaz düzenlemesi mağdurları ve KHK'lılar olmak üzere, binlerce insanın adalet umudunu boşa çıkardığını vurguladı.
“Adına Aldanmayın, Bu Bir Paketçik”
Milletvekili Ün, konuşmasında paketin kapsamını yetersiz bulduğunu ifade ederek, “Onuncu Yargı Paketi dediğime bakmayın, adının ihtişamına yakışmayan bir içerikle karşı karşıyayız” dedi. Hükümetin daha önce verdiği sözleri yerine getirmediğini belirten Ün, özellikle 31 Temmuz 2023 tarihli Covid infaz düzenlemesinin kapsam dışı bırakılmasını sert sözlerle eleştirdi.
“Suç Aynı, Ceza Aynı, Ama Uygulama Farklı”
Adaletin temel ilkelerine aykırı bir yaklaşım sergilendiğini savunan Ün, “Suç aynı, ceza aynı ama infaz farklı uygulanıyor. Takipsizlik almış, beraat etmiş kişiler hâlâ mağdur. Bu durum adalet duygusunu zedeliyor” ifadelerini kullandı.
Yargının Siyasallaşması ve Bakanlığın Sessizliği Eleştirildi
Adalet Bakanlığı’nın bu konudaki sessizliğini de eleştiren Ün, yargının siyasetle iç içe geçmiş yapısına dikkat çekti. “AİHM ve AYM kararlarına uymuyorsunuz, sonra da yeni anayasa diyorsunuz. Önce adaleti tesis edin” çağrısında bulundu.
Cezaevlerindeki gözlem kurulları uygulamasını da “keyfîlik” olarak nitelendiren Ün, yargı paketlerinin toplumsal barışı tesis edecek nitelikte olması gerektiğini vurguladı.
“İç Cepheyi Tahkim Edeceksek, Bu Açık Yaraları Kapatmalıyız”
Milletvekili Ün, konuşmasının sonunda hükümete seslenerek, hukukun üstünlüğünü esas alan, mağduriyetleri gideren ve toplumsal barışı önceleyen gerçek bir yargı reformunun hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.