Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Prof. Dr. Ercan Varol; Evde Tansiyon Ölçümü Nasıl Olmalıdır ?

Prof. Dr. Ercan Varol; Evde Tansiyon Ölçümü Nasıl Olmalıdır ?
17 Mart 2022 14:19
A+
A-

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Varol evde tansiyon (kan basıncı) ölçümünde bazı teknik hatalar yapıldığını bunun da hipertansiyon tanısında yanlışlıklara sebep olabildiğini söyledi.

Evde tansiyon ölçümü için öncelikle onay almış ve sertifikalı elektronik tansiyon ölçüm cihazlarının önerildiğini söyleyen Dr. Varol elektronik tansiyon ölçüm cihazlarının evde kullanım için son derece güvenilir olduğunu fakat ölçüm sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli püf noktalar olduğuna dikkat çekti. Dr. Varol bilekten ölçüm yapan cihazların tercih edilmemesi gerektiğini bunun yerine koldan ölçüm yapan cihazlar kullanılması gerektiğini özellikle vurguladı.

Dr. Varol evde ideal tansiyon ölçümünün nasıl olması gerektiğini söyle açıkladı: “Kan basıncı ölçümü sessiz ve sakin bir ortamda en az beş dakika dinlendikten sonra yapılmalı ve ölçümden önceki 30 dakika içinde sigara veya kahve içilmemiş ve egzersiz yapılmamış olmalıdır. İdrara sıkışık olmamalı, dik olarak bir sandalye veya koltukta sırtımız arkaya tam yaslanmış, kolumuz masaya veya koltuk kenarına destekli ve kalbimiz hizasında olmalı, ayaklarımız yere temas etmeli ve ölçüm sırasında bacak bacak üzerine atılmamalıdır. Hep aynı koldan ölçüm yapılmalı, kol ölçüm sırasında çıplak olmalı, tansiyon cihazının manşonu kolumuzu tam sarmalı (ne büyük ne küçük olmalı) ve manşon dirsek çukurunun üzerinde olmalıdır. Ölçüm sırasında ve ölçümler arasında hasta ve yanındakiler konuşmamalıdır. Hasta ölçüm sırasında cihazın ekranına bakmamalıdır. Sabah tansiyon ilaçlarını almadan kalktıktan hemen sonra ve akşam yemek öncesi olmak üzere günde 2 kez ölçüm yapılmalıdır. En önemli konu da bir dakika ara ile iki ölçüm yapılmalı birinci ölçüm değil de ikinci ölçüm kaydedilmelidir (tercihen bir dakika ara ile 3 ölçüm yapıp ikinci ile üçüncüsünün ortalaması da alınabilir). En az beş gün sabah ve akşam kan basıncı ölçülmelidir. Evde kan basıncının üst sınırı 135/85 mmHg dır, yani bu değerin üstü hipertansiyon hastalığı olarak kabul edilip tedaviye başlanmalıdır. En son ki hipertansiyon kılavuzuna göre ise normal kan basıncı <120/80 mmHg olarak kabul edildi.

Dr. Varol günümüzde ilaç endüstrisindeki ilerlemeler sayesinde 2 hatta 3 tansiyon ilacının etken maddelerinin birleştirilerek tek hap tek ilaç haline getirilebildiğini böylelikle 2 veya 3 hipertansiyon ilacı almak zorunda olan ve özellikle çok ilaç almadan dolayı ilaçlarını almayı unutabilen hastaların tek ilaç alarak etkili bir şekilde tedavi olabileceklerini söyledi.

Dr. Varol hipertansiyon için kullanılan ilaçların kuru öksürük, ayak bileği ödemi, çarpıntı, yüzde kızarma ateş basması, baş ağrısı, ileri yorgunluk, halsizlik, kaşıntı ve sık idrara çıkma gibi yan etkilerinin olabildiğine dikkat çekti. Hastaların bu yan etkileri kendilerinde sorgulaması gerektiğini ve bu gibi yan etkiler varsa hastaların mutlaka doktora başvurması gerektiğini söyledi. Bu durumlarda hastanın yan etki yapan tansiyon ilacını farklı bir tansiyon ilacı ile değiştirerek bu durumu çok kolaylıkla düzeltebildiklerini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.