Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 13°C
Yağmurlu
Isparta
13°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C

2020 Aşure Günü Hangi Gündür? Aşure Günü Okunacak Dualar, Yapılacak İbadetler

2020 Aşure Günü Hangi Gündür? Aşure Günü Okunacak Dualar, Yapılacak İbadetler
29 Ağustos 2020 02:03
A+
A-

Her sene Muharrem Ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü milyonlarca Müslüman vatandaş tarafından heyecan içerisinde bekleniyor. Bolluk ve bereket ayı olarak bilinen Muharrem Ayının en önemli günlerinden olan Aşure Günü 2020’de hangi güne den geliyor, Aşure günü oruç tutulur mu, Aşure günü ibadetleri ve daha fazlası bu yazımızda sizlerle.

2020 Aşure Günü Hangi Gündür?

Her sene Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü 2020 senesinde 29 Ağustos 2020 Cumartesi günü idrak edilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgilerine göre, bu sene Muharrem ayı 20 Ağustos Perşembe günü idrak edilecek. Bu tarih ile beraber hicri takvimin başlangıcı gerçekleşecek. Bu yılın aşure zamanı 29 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor.


2020 Aşure Günü Okunacak Olan Dualar;

Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

10 defa şu dua okunur

”Sübhanallahi mil’el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş”

Aşure Günü ile İlgili Hadisler;

  • Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allah’ı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer. (Hadis-i Şerif)
  • Muharrem Ayı’nda oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir. (Hadis-i Şerif-Tirmizi)
  • Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur. (Hadis-i Şerif )
  • Aşure günü bir yetimin başını okşayana, Allah’ u Teala o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet’te derece verir. (Hâdis-i Şerif- Gunyet-üt-Tâlibîn)

Aşure Günü Hangi İbadetler Yapılır?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde şu detaylar yer alıyor;

“Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte… Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş… (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.