Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 24°C
Açık
Isparta
24°C
Açık
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 22°C

2021 Yılında Vergi Ve Ceza Yağacak, 2021 Vatandaşın Yılı Olmayacak!

2021 Yılında Vergi Ve Ceza Yağacak, 2021 Vatandaşın Yılı Olmayacak!
23 Ekim 2020 15:41
A+
A-

2021 yılında trafik cezalarından 6 milyar 23 milyon lira gelir elde edilmesi beklenirken toplam 19 milyar 206 milyon liralık cezaların 7.6 milyarı vergi cezalarından oluşturulacak.

Cumhurbaşkanlığı tarafından meclise sunulan yeni yıl yasa teklifi ile birlikte vatandaşlara büyük bir yük geliyor. Birçok alanda yaşanacak olağanüstü vergiler ile birlikte trafik cezalarında da artış yaşanması bekleniyor.

TRAFİK CEZASINDA REKOR BEKLENİYOR

Yasa teklifine göre devlet, önümüzdeki yıl 82 milyon vatandaştan toplam 19 milyar 206 milyon lira ceza toplamayı hedefliyor. Kesilen bu cezaların 6 milyar 23 milyon lirası trafik polisleri, fahri müfettişler ve kameralar üzerinden kesilen trafik ceza makbuzlarıyla toplanacak. Bu yılın sonuna kadar tahsil edilecek trafik cezası hasılatının da 4 milyar 708 milyon lirayı bulması bekleniyor. Devlet bunun dışında karayollarında yük ve yolcu taşıma kurallarını ihlal edenlere de 128 milyon liranın üzerinde para cezası kesmeyi öngörüyor. Trafik cezalarının dışında önümüzdeki yıl vatandaşa 7.6 milyar lira vergi cezası, 619 milyon lira yargı cezası, 28 milyon lira çevreyle ilgili ceza, 5 milyar liraya yakın da diğer alanlarda idari ve para cezası uygulanacak.

YENİ NESİL VERGİLER EKLENDİ

Bütçe gelir tahminlerine, hükümetin son dönemde kanunlaştırıp uygulamaya başladığı yeni nesil vergiler de eklendi. Tahsilatı ilk kez önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan Değerli Konut Vergisi’nden devletin kasasına 350 milyon lira para girmesi bekleniyor. Aynı şekilde Konaklama Vergisi’nden de bütçeye 2021’de 1 milyar lira geleceğine ilişkin tahmin konuldu.

BİR SONRAKİ YILA ERTELENEBİLİR

Ancak Meclis’teki torba yasada bu verginin 2022 yılına ertelenmesine ilişkin madde konuldu. Bu maddenin yasalaşması halinde bütçe 1 milyar liralık dev kaynaktan yoksun kalacak ve açık artacak. Dijital Hizmet Vergisi’nden de bu yılın sonuna kadar 900 milyon lira para toplanacağı, önümüzdeki yıl ise hasılatın 1 milyar 425 milyon liraya çıkacağı hesap edildi.

40 MİLYAR LİRA MERKEZ BANKASI’NDAN BEKLENİYOR

Merkez Bankası kaynakları gelecek yıl da bütçe açıklarına önemli bir yama görevi görecek. Bu yıl 46.3 milyar lira kaynak beklenen Merkez Bankası kârı, ihtiyat akçesi ve KİT gelirlerinden oluşan Hazine portföy gelirlerinden gelecek yılın bütçesine 42 milyar 260 milyon lira aktarılması bekleniyor. Bu paranın 40 milyar lirasının Merkez Bankası’ndan geleceği hesap edildi.

Kaynak: Erdoğan Süzer-SÖZCÜ

YORUMLAR

  1. yusuf dedi ki:

    millet kemer sıkıyor devlet kemerin deliklerini açıyor

  2. yusuff dedi ki:

    millet kemer sıkıyor devlet kemerin deliklerini açıyor