Sponsorlu Reklam

7 Bin Yıllık Toplu Mezar Kalıntıları Bulundu

Ispartahaber
Sponsorlu Reklam

 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Antropoloji Bölümü Alanya ilçesi Kadıini Mağarası’nda çalışmalar sonucu 100’ü aşkın bireye ait iskelet kalıntısı buldu.
Süleyman Demirel Üniversitesi Antropoloji Bölümü Sosyal Antropoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan Damla Yılmaz Usta, “İskeletler, Kalkolitik ve Tunç Çağı’nda insanların biyolojik ve morfolojik özelliklerine ışık tutabilecek verileri içeriyor. Bu çalışmayla o dönemdeki Alanya’nın kültür tarihini aydınlatacağız” dedi. İnsan iskeletlerinin, günümüzden 7-5 bin yıl öncesini gösterdiği belirten Dr. Öğretim Üyesi Nalan Damla Yılmaz Usta “Burada sadece iskelet bulmadık. Arkeolojik buluntular da vardı. İskelet kalıntılarını Alanya Müzesinin izniyle Süleyman Demirel Üniversitesi Antropoloji Bölümüne getirdik. Analizlerimiz, incelemelerimiz devam ediyor. İskeletlerin üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Usta, “Buluntular mağaranın yaklaşık 400 ila 800 metreleri arasında kalıyor ve düz bir yolda değil, mağaranın içerisindeki kollarda mevcuttu. Mağarada yıllar içinde su basmaları ve çökmeler gibi birçok hareket olmuş ve bazı kemikler birbirine karışmış durumdaydı. Bazı açmalarda balçığın içinde bir karışma durumu söz konusuydu. Ama bazı örnekler gömüldüğü şeklinde duruyor, bazıları da mağara zeminine zamanla biriken karstik çökeltiyle birleşmişti. Şimdi örneklere baktığımızda gördüğünüz gibi kafataslarının üzerinde bir tabaka var. Bu tabaka karstik oluşum ve tamamen kemiğe yapışmış durumda. Laboratuvar ortamında küçük kazıma işlemiyle bunların bir kısmı çıkarılabildi. Ama büyük çoğunluğu yine kemikler üzerinde mevcut. Bu oluşumla kaplanmayan iskeletler de var tabi ki” şeklinde konuştu.

Sponsorlu Reklam
Ispartahaber
Sponsorlu Reklam