Denizli’de 39 yaşındaki bir hasta, pil yutma şikâyetiyle başvurduğu acil serviste yapılan tetkiklerin ardından acil endoskopiyle sağlığına kavuştu.

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran hastanın yapılan görüntülemesinde pilin mideye ulaştığı belirlendi. Bunun üzerine hasta hızla endoskopi ünitesine alındı. Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Çelik ve ekibi tarafından gerçekleştirilen acil endoskopi işleminde, midedeki pil başarılı şekilde çıkarıldı.

Prof. Dr. Çelik, ağır metal içeren yabancı cisimlerin sindirim sisteminde uzun süre kalmasının ciddi sağlık riski taşıdığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Bu tür cisimler mutlaka endoskopik ya da cerrahi yöntemlerle çıkarılmalıdır. İleri endoskopik yöntemler sayesinde açık ameliyata gerek kalmadan yabancı cisim çıkarılabiliyor. Bu da hastaların iyileşme sürecini hızlandırıyor ve komplikasyon riskini azaltıyor.”

Yabancı cisim yutma vakalarının özellikle çocuklarda ve yaşlılarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çelik, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Aksi halde delinme, kanama ve zehirlenme gibi hayati tehlike oluşturan komplikasyonların gelişebileceğine dikkat çekti.

Kaynak: Haber merkezi