Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 24°C
Açık
Isparta
24°C
Açık
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 25°C

Balın insan vücuduna 6 büyük faydasını duyunca evinizden eksik etmeyeceksiniz!

Balın insan vücuduna 6 büyük faydasını duyunca evinizden eksik etmeyeceksiniz!
24 Kasım 2022 12:52
A+
A-

Bal, çiçekli bitkilerin nektarını kullanarak bal arıları tarafından yapılan tatlı bir sıvıdır. Renk, koku ve tat bakımından farklılık gösteren yaklaşık 320 farklı bal çeşidi vardır.

Bal, çoğunlukla şekerin yanı sıra amino asitler, vitaminler, mineraller, demir, çinko ve antioksidanların bir karışımını içerir. Bal, doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra, iltihap önleyici, antioksidan ve antibakteriyel madde olarak da kullanılmaktadır. İnsanlar genellikle balı öksürüğü tedavi etmek için ağızdan ve yanıkları tedavi etmek ve yara iyileşmesini desteklemek için topikal olarak kullanırlar.

Balın insan vücuduna 6 büyük faydası!

  1. Kalp-damar hastalığı. Baldaki antioksidanlar, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkili olabilir.
  2. Öksürük. Çalışmalar, okaliptüs balı, narenciye balı ve labiatae balının, üst solunum yolu enfeksiyonu ve akut gece öksürüğü olan bazı kişiler için güvenilir bir öksürük kesici görevi görebileceğini göstermektedir.
  3. Gastrointestinal hastalık. Kanıtlar, balın gastroenterit ile ilişkili ishal gibi gastrointestinal sistem durumlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bal, oral rehidrasyon tedavisinin bir parçası olarak da etkili olabilir.
  4. Nörolojik hastalık. Çalışmalar, balın antidepresan, antikonvülsan ve anti-anksiyete faydaları sağlayabileceğini düşündürmektedir.
  5. Bazı çalışmalarda balın hafıza bozukluklarını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  6. Yara bakımı. Tıbbi kalitede balın topikal kullanımının, özellikle yanıklarda yara iyileşmesini desteklediği gösterilmiştir.

Bal genellikle yetişkinlerde ve 1 yaşından büyük çocuklarda güvenlidir. Yanıkların, öksürüğün ve muhtemelen diğer durumların tedavisinde yardımcı olabilir.

Güvenlik ve yan etkiler

Bal, doğal bir tatlandırıcı, öksürük önleyici ve küçük yaralar ve yaralar için topikal ürün olarak kullanım için muhtemelen güvenlidir.

1 yaşın altındaki bebeklere – çok küçük bir tat olsa bile – bal vermekten kaçının. Bal, Clostridium botulinum sporlarına maruz kalmanın neden olduğu nadir fakat ciddi bir gastrointestinal duruma (bebek botulizmi) neden olabilir. Sporlardan gelen bakteriler, bebeğin bağırsaklarında büyüyüp çoğalarak tehlikeli bir toksin üretebilir.

Bazı insanlar, özellikle arı poleni olmak üzere baldaki belirli bileşenlere karşı hassas veya alerjiktir. Nadiren de olsa, arı poleni alerjileri ciddi ve bazen ölümcül yan etkilere neden olabilir. Bir reaksiyonun belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Hırıltı ve diğer astım belirtileri
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • zayıflık
  • aşırı terleme
  • Bayılma
  • Düzensiz kalp ritimleri (aritmiler)
  • Topikal uygulamadan sonra batma
  • Bal, kan şekeri düzeylerini etkileyebilir.

Etkileşimler

Şu anda balın diğer ilaçlarla nasıl etkileşime girebileceğini gösteren hiçbir kanıt yok.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.