Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Bu Haber Sadece Anneler İçin…

Bu Haber Sadece Anneler İçin…
11 Mayıs 2019 23:06 | Son Güncellenme: 11 Mayıs 2019 23:07
A+
A-

12 Mayıs Pazar günü anneler günü olarak kutlanıyor.
Hem çocuğunu büyüten hem de çalışma hayatında hayat mücadelesi veren fedakar annelerin hakları yasalarca düzenlenmiş bulunuyor.
Yasalarca doğum yapan memur ve işçi annelere doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta annelik izni veriliyor.

Doğum Sonrası 6 Aya Kadar Yarım Çalışma Hakkı;

Annelik izninin bitiminden itibaren çocuğunun yetiştirilmesi ve bakımı amacıyla ve çocuğun hayatta olması şartıyla kadın işçi ve memur ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçi/memurlara istekleri doğrultusunda uyan32 birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışma hakkı tanınıyor. Çocuğun engelli doğması halinde ise 1 yıl süreyle yarım gün çalışma hakkı tanınıyor.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin

Kadın işçiler 16 haftalık annelik izni süresinin bitiminin ardından 6 aya kadar ücretsiz izin alabilmektedirler. Memur annelerde ise 16 haftalık iznin veya 6 aya kadar olan yarım gün çalışma döneminin bitişinin ardından 24 aya kadar ücretsiz izin alabilmektedirler.

Yarım Gün Çalışma İçin Borçlanma Hakkı

Yarım zamanlı çalışan işçi ve memurlar için fiili hizmet süreleri ile prim ödemeleri yarım gün olarak hesaplanmaktadır. Dileyen işçi ve memur eksik gün ve primlerini borçlanma yöntemi ile tedarik edebilecek.

6 Yıla Kadar Doğum Borçlanması

Memur, işçi veya esnaf kadınlar doğumdan sonra boşta geçen sürelerinin 2 yıla kadar olan kısmı için borçlanma yapılabilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyenler muhakkak sosyal güvencesi olması gerekmektedir.

Staj Sigortası İle Erken Emeklilik

Her çocuk için 2 yıl olmak üzere 3 çocuk için 6 yıla varan doğum borçlanması hakkından yararlanmak staj sigortası kadınlara erken emeklilik olanağı sağlıyor. Meslek lisesi mezunları başta olmak üzere öğrenim dönemi içerisinde staj yaptıktan sonra doğum yapan kadınlar, sigortalı olarak daha sonra çalışmaya başlamış olsalar dahi doğum borçlanması yapabilmekteler.

Engelli Çocuk Annelerinin Erken Emekliliği

Başkasının bakımına ihtiyaç duyan ağır engelli çocuk anneleri erken emekli olma hakkı tanınıyor. Örneğin; emeklilik başvurusu yaptığı tarihte toplamda 6500 prim günü bulunan bir kadın engelli çocuğuna baktığı dönemdeki hizmet süresi 1500 gün ise bu annenin 6500 prim gün sayısına 375 gün daha ilave edilir. Emekli aylığı 6500 gün üzerinden değil 6875 gün üzerinden emekliliğine yansıtılır.

Memur ve İşçiye Evlenme İzni Veriliyor

İşçiler evlenme durumunda yalnızca 3 gün izin kullanabilmektedir. Memurların ise evlenme izni 7 gün belirlenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.