Türkiye’de hayvancılığın verimliliğini ve kalitesini artırmak amacıyla uygulamaya konan yeni destekleme modelinin ardından, çoban ihtiyacı birçok sektördeki açıkları geride bıraktı. Ülke genelinde hayvancılık sektörü, 150 bin çoban ihtiyacı ile diğer sektörlerden daha fazla eleman talep ediyor.
Yüksek maaşlara rağmen çoban sıkıntısının çözülmesi için çeşitli istihdam destekleri ve eğitim programları uygulanıyor. Ancak, birçok işletme sahibi, başta Afganistan olmak üzere yabancı çobanları istihdam ederek bu açığı kapatmaya çalışıyor.
Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, sektörde sürdürülebilirliği sağlamak için ülke genelinde 150 bin çobana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Sarıdaş, çoban sıkıntısının devam ettiğine dikkat çekerek, “Bakanlıkların bu konuda çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Ancak bu çalışmalara hız verilmesini talep ediyoruz. Yerli çobanların teşvik edilmesi ve yabancı çobanların yasal mevzuat çerçevesinde daha kolay istihdam edilebilmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz,” dedi.
Sarıdaş, ayrıca, 2021 yılında çoban başına verilen desteğin 6 bin liradan 2022’de 12 bin liraya, 2023 yılında ise 30 bin liraya çıkarıldığını ifade etti. Eğitimlerini tamamlayan 50 binden fazla sürü yöneticisine sertifika verildiğini belirten Sarıdaş, “400 bin aktif küçükbaş hayvancılık işletmesinin ehil sürü yöneticisi ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitimler devam ediyor,” şeklinde konuştu.
- Son Dakika Isparta Haberleri
- Yurttan Haberler
- Isparta Vefat Haberleri
- Isparta Kaza Haberleri
- İlçeler
-
-
Altın Fiyatları CHP Haberleri Dünyadan Haberler Eğirdir Haberleri Gelendost Haberleri Gönen Belediyesi Haberleri Isparta 32 Spor HaberleriIsparta Deprem Haberleri Isparta Hava Durumu Isparta İş İlanları Isparta Kaza Haberleri Isparta Nöbetçi Eczaneler Isparta Vefat Haberleri Isparta Yangın Haberleri