Denizlili milli sporcular, 2025 yılında ulusal ve uluslararası arenada elde ettikleri başarılarla kente büyük gurur yaşattı. Yıl boyunca farklı branşlarda düzenlenen şampiyonalarda Denizli’den 51 sporcu ve 20 antrenör milli takımlarda görev aldı.

Son üç olimpiyatta altın madalya kazanan Goalball Kadın Milli Takımı, Finlandiya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda bir kez daha zirveye çıkarak Avrupa Şampiyonu oldu. Milli takım kadrosunda Denizli’den Şeydanur Kaplan, Ceren Yılman ve Antrenör Hüseyin Atmaca yer aldı.

Yüzme branşı 2025’in öne çıkan alanlarından biri oldu. 17 yaşındaki milli sporcu Ahmet Mete Boylu, Slovenya’da düzenlenen Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda 200 metre serbestte Türkiye rekoru kırarken, 4x200 metre serbest bayrak yarışında Avrupa üçüncülüğü elde etti. Boylu, Riyad’da gerçekleştirilen 6. İslami Dayanışma Oyunları’nda katıldığı 6 yarışta 4 altın ve 1 bronz madalya kazanarak İslam Oyunları rekoruna imza attı. Denizlili yüzücüler İbrahim Burhan, Melek Uğur, Mehmet Sarhanlı ve Elif Berke de katıldıkları organizasyonlarda kürsüye çıkarak dikkat çekti.

Ata sporu güreşte de Denizli önemli dereceler elde etti. Denizli Sporcu Eğitim Merkezi sporcuları, Avrupa ve Balkan Şampiyonaları’nda Türkiye’yi başarıyla temsil etti. İtalya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda Orhan Eymen Taşçı gümüş, Pınar Cemre Güngör ise bronz madalya kazandı. Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda Belinay Abay ve Orhan Eymen Taşçı altın madalya alırken; Mehmet Asan, Derviş Mehmet Bozkurt, Hamza Özden ve Berra Sena Dadalı bronz madalyayla döndü.

Yılın en dikkat çeken başarılarından biri ise Dart branşında geldi. Denizlili milli sporcu Zehra Gemi, Dünya Dart Federasyonu’nun (WDF) en prestijli organizasyonları arasında yer alan 2025 Lakeside Dünya Şampiyonası’nda finalde İngiliz rakibini mağlup ederek Genç Kızlar Dünya Şampiyonu oldu.

Denizli, 2025 yılında birçok ulusal spor organizasyonuna da ev sahipliği yaptı. Basketbol, atletizm, masa tenisi ve satranç başta olmak üzere binlerce sporcu kentte düzenlenen müsabakalarda yarıştı. Yaz aylarında gerçekleştirilen Satranç Kulüpler Türkiye Şampiyonası, Türkiye Satranç 2. Ligi ve Görme Engelliler Türkiye Şampiyonası’na yaklaşık 1500 sporcu katıldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezleri de yıl boyunca yoğun faaliyet yürüttü. İl merkezi ve ilçelerde bulunan toplam 8 gençlik merkezinde ücretsiz atölye ve kulüp çalışmaları, müzik kursları, gönüllülük faaliyetleri, dil eğitimleri ve sanatsal etkinliklerle gençlere çok yönlü gelişim imkânı sunuldu.

Deneyap Türkiye Projesi kapsamında Denizli’de üç yıldır eğitim alan öğrenciler de 2025 yılında mezuniyet sevinci yaşadı. Yazılım, robotik kodlama, yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi 11 farklı teknoloji alanında eğitim gören Denizli Deneyap Atölyesi 3. Faz öğrencilerinden oluşan 42 kişilik grup, üç yıllık yoğun eğitim sürecini başarıyla tamamladı.

Öte yandan, Türkiye’nin en modern öğrenci yurtları arasında yer alan Denizli’de, 2025–2026 eğitim öğretim yılında yurtlara başvuran tüm öğrencilerin yerleştirildiği bildirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı 11 öğrenci yurdunda toplam 12 bin 360 öğrenciye barınma hizmeti sunulurken, yıl boyunca eğitsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler de sürdürüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ