Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de tarımsal sulamada dijitalleşmeyi ve verimliliği artırmak amacıyla geliştirilen akıllı sulama projelerinde Denizli’nin pilot illerden biri olarak belirlendiğini açıkladı.
Yapay zekâ entegrasyonu ile su kullanımını optimize eden bu sistemler, tarımsal üretimde hem verimi artırmayı hem de su tasarrufu sağlamayı hedefliyor.
Bakan Yumaklı, Adana’nın İmamoğlu ilçesindeki Yedigöze Sulama Projesi inşaatında yaptığı açıklamalarda, Türkiye genelindeki sulama yatırımları hakkında bilgi verdi. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençli tarım uygulamaları kapsamında akıllı sulama sistemlerinin öneminin arttığını vurguladı.
Yapay Zekâ ile Yüzde 40’a Varan Su Tasarrufu Hedefleniyor
FAO’nun (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) verilerine göre, akıllı sulama sistemleri sayesinde tarımsal üretimde %25’e varan verim artışı ve %30’a kadar su tasarrufu sağlanabiliyor. Bakan Yumaklı ise bu sistemlerin Türkiye’de daha da yüksek verimlilikle uygulanabileceğini belirterek, “Biz bu oranın üzerine çıkmak için çalışıyoruz. Şu anda yüzde 40’a yakın bir su tasarrufu hedefliyoruz” dedi.
Yapay zekâ destekli elektronik su yönetim sistemleri ve otomatik sulama altyapısının, öncelikle Adana, Afyonkarahisar ve Denizli’de uygulamaya alındığını söyleyen Yumaklı, bu teknolojinin uluslararası alanda da ilgi gördüğünü ifade etti.
Sürdürülebilir Tarım İçin Dijital Dönüşüm
Yumaklı, bu yıl içinde 7 farklı bölgede toplam 20 pilot sahada akıllı sulama sistemlerinin devreye alınacağını ve bu sahalar arasında Denizli’nin önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Ayrıca, proje kapsamında 3 milyon dekarlık tarım arazisinin toplulaştırılması planlanıyor. Amaç, hem su kaynaklarını daha verimli kullanmak hem de üreticilere daha sürdürülebilir bir tarım altyapısı sunmak.