Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 24°C
Parçalı Bulutlu
Isparta
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 23°C

Doç. Dr. Lokman Kuzu ile Uzay Serüveni

Doç. Dr. Lokman Kuzu ile Uzay Serüveni
11 Ekim 2018 12:46
A+
A-

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Ispartalı genç dehalarla buluştu. Bilim ve teknoloji alanında farkındalık oluşturmak amacıyla Isparta Valiliği himayesinde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün de destekleriyle hazırlanan “Isparta III. Bilim Şenliği” kapsamında Doç. Dr. Lokman Kuzu, Üniversitemizin onur konuğu oldu.

Bilime meraklı ve araştırmayı seven gençleri Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde bir araya getiren bilim söyleşisinde Kuzu, “Yıldızlar ve gezegenleri incelemek… Uzay, işin görüntü tarafı. Ülkemiz için ciddi bir teknoloji geliştiriyoruz.” dedi.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Isparta İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Yıldırım, bilim temelli etkinliklerde yer almayı önemsediklerini ve “III. Bilim Şenliği”ni markalaştırma gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Yıldırım, şenliğin düzenlemesine katkı sağlayan Üniversitemiz yönetimi ile fakültelerdeki ev sahipliklerinden dolayı Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yönetimine teşekkürlerini iletti.

Katılımcılara “Uydu Nedir?” sorusunu yönelterek konuşmasına başlayan TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, her uydunun özel bir görevi yerine getirmek için tasarlandığını ve fırlatıldığını vurguladı. “Uydu tipleri” hakkında bilgi veren Kuzu, kullanım alanlarını “Haberleşme, Media, TV”, “Felaket Takibi”, “Haritalama”, “Hava Durumu Takibi” olarak sıraladı ve uyduların hiçbir zaman sistemin büyük bir kısmını kapsamadığını sözlerine ekledi.

Uyduların çalışma şartlarından bahseden Kuzu, “Uzayda tahmin etmek, bilmek önemli” diyerek uzay yolculuğunda çıkabilecek aksaklıkları gidermek adına gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi. İnsanoğlunun uzay serüvenine değinen Kuzu, Dünya’da ilk uydunun uzaya fırlatılışının 1957 yılında Sputnik-1 ile başladığını ilk GPS fikrinin de bu şekilde doğduğunu; ülkemizde ise 1994 yılında TÜRKSAT 1B’nin başarıyla yörüngeye girdiğini belirtti. BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK II, İMECE Uydu Alt Sistemleri Geliştirme Projesi, HALE Etkili İtki Motoru Geliştirme Projelerinden bahseden Kuzu, TÜRKSAT 6A’nın ülkemiz için önemine değindi.

Kuzu son olarak NASA’nın uydu kazası üzerinden verdiği örnekle şu mesaja yer verdi: “Başarısız olmaktan korkmayın, pes etmeyin, çok çalışın. Thomas Edison’un da dediği gibi “Dahiliğin %1’i ilham, gerisi alın teridir.”

Söyleşisi öncesinde Rektörümüz Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’yı makamında ziyaret eden Doç. Dr. Lokman Kuzu,  “III. Bilim Şenliği” kapsamında açılan atölyeler ile Üniversitemizin bazı birimlerini gezdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.