Sponsorlu Reklam

Eğirdir Gölü’nde Bölünme Tehlikesi

Ispartahaber
Sponsorlu Reklam

Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynakları arasında olan Eğirdir gölü her geçen yıl biraz daha çekiliyor. Öyle ki daha iki yıl önce yapılan Bedre Plajındaki su kaydırağının bittiği nokta kum olması nedeniyle bugün kullanılamıyor. Göldeki çekilmenin geldiği tehlikeli boyutu İl Genel Meclis gündemine taşıyan, Gelendost İl Genel Meclis üyesi Necdet Satılmış, gölün geçmiş tarihlerde olduğu gibi Kemer boğazından ayrılarak iki ayrı göle dönüşebileceğini söyledi. Göldeki çekilme ile ilgili mecliste genel görüşme açılması için önerge veren İl Genel Meclis üyesi Necdet Satılmış, gölün en derin bölgesinin 16-18 metreden 9-10 metrelere düştüğünü söyledi. Satılmış, göldeki çekilmenin önüne geçilmesi için tarımda vahşi sulamadan ve Kovada kanalına su salınmasının vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

TEHLİKE FARKINA VARIN!

Eğirdir gölü hem Türkiye’nin en büyük tatlı suyu kaynaklarından olması, hem bölge tarımında sulama suyu kaynağı olarak kullanılması nedeniyle Isparta’nın en önemli değerlerinden biri. Aynı zaman da turizm faaliyetleri açısından da yedi renkli göl olarak tanınan Eğirdir gölü son yıllarda giderek daha fazla çekiliyor. Öyle ki Eğirdir Kaymakamlığı tarafından iki yıl önce yaptırılan Bedre plajındaki su kaydırağı bugün bittiği nokta tamamen kum olması nedeniyle kullanılamıyor. ‘GÖL KODU 1 METRE DÜŞTÜ’ Eğirdir gölündeki su çekilmesini İl Genel Meclis gündemine taşıyan Gelendost Meclis üyesi Necdet Satılmış “İlimize bağlı, ülkemizin en büyük göllerinden olan yüz binlerce üretici ve vatandaşların yararlandığı, yüzde 60’ı Gelendost ilçe sınırları içerisinde olan, turizmin gözbebeği, Eğirdir gölü son yıllardaki hava şartları ve su kaynaklarının kesilmesinden dolayı bariz şekilde çekilmektedir. Önceki yıllarda gölün en derin yeri 16-18 metre iken, şuan gölün en derin yeri 9-10 metre civarında bazı bölgelerde 3-4 metre civarındadır sadece bu yıl suyun kodu 1 metrenin üzerinde düşmüş olup, çekilme Gelendost ve Yenice Kemer boğazına kadar olan bölgede daha belirgin hissedilmektedir” dedi.

GÖL İKİYE BÖLÜNEBİLİR

Gölün ikiye bölünme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu bildiren Satılmış verdiği önergede “Kemer bölgesinde kıyıdan 300-400 metre gölde yürüdüğünüzde su yüksekliği 70-80 cm civarına gelmektedir. Önlem alınmazsa Eğirdir gölü geçmiş tarihlerde olduğu gibi ikiye ayrılacaktır. Bu durum fazla sürmez 4-5 yıl sonra oluşabilir. Bu nedenlerden dolayı acil önlem alınması gereklidir. DSİ’nin yaz, kış Kovada’ya bıraktığı suyu ve üreticilerin sulama suyunun yaz döneminde açılıp sezon sonunda kapatılması gereklidir. Kışın göl suyu Kovada kanalından devamlı boşaltıldı. Acilen göl kıyısındaki sulama faaliyeti yapılan bölgelerde vahşi sulamadan vazgeçilerek, DSİ projeleri hazır olan kapalı sistem sulamaya geçmeleri gerekir” ifadelerini kullandı. VAH TÜH DEMEDEN ÖNLEM ALINMALI Konunun mecliste açılacak genel görüşmede etraflıca görüşülmesini isteyen Satılmış, verdiği önergede şu ifadelere yer verdi “Isparta’mızın göz bebeği olan Eğirdir gölünü korumak açısından konu acilen İl Genel Meclisinde genel görüşmeye açılmalı, göl ile ilgili bütün kurumlar davet edilerek sorun üzerinde somut çalışmalar yapılmalıdır. Sorunun kağıt üzerinde kalmaması, yerinde incelemeler yapılarak önlem alınması, 3-4 yıl sonra bu göl nasıl bu kadar çekildi, bu kara parçası göl ortasında nereden ortaya çıktı, vah tüh demeden önlemlerin alınması, Isparta’mızın ve bölgemizin vazgeçilmez değeri olan Eğirdir gölümüzün korunarak geleceğe taşınması, bölgemiz insanın, Türkiye’nin meyve ambarındaki üreticilerimizin mağdur edilmemesi İl Genel Meclisinin takdirlerine arz olunur.”

Sponsorlu Reklam
Ispartahaber
Sponsorlu Reklam