YURTTAN (KFK Ajans) - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle et ve et ürünlerinin üretiminden tüketiciye sunulmasına kadar birçok alanda yeni kurallar getirildi. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği, özellikle kıyma, et karışımları, döner ve kanatlı eti satışında önemli değişiklikler içeriyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçilmesi ve işletmelerde daha şeffaf bir satış sisteminin oluşturulması hedefleniyor. İşletmelerin yeni hükümlere uyum sağlaması için 31 Mart 2027 tarihine kadar süre tanındı.
Kıyma Artık Talep Üzerine Çekilecek
Düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri hazır kıyma satışıyla ilgili oldu. Buna göre kıymanın, tüketicinin talebi doğrultusunda hazırlanması esas olacak. Kıyma, kanatlı kıyma, köfte ve belirlenen bazı yöresel et ürünleri dışındaki hazırlanmış kırmızı veya kanatlı et karışımları da yalnızca tüketicinin anlık talebi üzerine hazırlanabilecek.
Çiğ et ve kıymaya ise mevzuatta belirtilen hijyen kuralları ve belirli katkı maddelerine ilişkin istisnalar dışında herhangi bir gıda bileşeni ile organik veya inorganik madde eklenemeyecek.
Etlerin Karıştırılmasına Yeni Kurallar
Yeni tebliğle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen karkas etlerinin birbiriyle karıştırılmasına izin verildi. Farklı kanatlı türlerine ait karkas etleri de kendi aralarında harmanlanabilecek. Bunun dışında farklı hayvan türlerine ait karkas etlerinin birbirine karıştırılması yasaklandı.
Üretim teknolojisinin zorunlu kıldığı durumlarda ise kanatlı eti ürünlerine büyükbaş veya küçükbaş hayvan eti ya da yağı ilave edilebilmesine istisnai olarak izin verilecek. Mekanik olarak ayrılmış kırmızı et ise tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde kullanılamayacak.
Mantıdan Lahmacuna Birçok Ürün Etkilenecek
Yeni kurallar yalnızca kasap ve et satış noktalarını değil, içerisinde et veya kıyma kullanılan çok sayıda ürünü de kapsıyor. Mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza, hazır yemek ve mezelerde kullanılan et ve kıymaların da yeni düzenlemeye uygun olması gerekecek.
Yöresel Ürünler ve Etiket Düzenlemeleri
Perakende işletmelerde pişmemiş köfte, Kilis tava ve kâğıt kebabı gibi yöresel ürünler, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinden günlük olarak hazırlanarak tüketiciye sunulabilecek. Çiğ kanatlı etlerinde ise hazır ambalaj şartı getirildi. Ürünler ambalaj bütünlüğü bozulmadan tüketiciye teslim edilecek. Ancak tüketicinin talep etmesi halinde hazır ambalajlı kanatlı eti, satış sırasında parçalanabilecek.
Düzenlemeyle birlikte tüketiciyi yanıltabilecek etiket ve tanımlamalara yönelik de yeni kurallar getirildi. Özellikle ürünlerin niteliği konusunda yanlış algı oluşturabilecek '%100' ibarelerinin kullanımına izin verilmeyecek. Öte yandan döner ürünleri de yeni düzenlemeyle birlikte farklı sınıflara ayrılarak belirli kriterlere bağlandı. Sektörde faaliyet gösteren işletmelerin yeni düzenlemelere 31 Mart 2027'ye kadar uyum sağlaması gerekecek.






