Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’in 2026 organizasyonuna katılmasının kesinleşmesi, Avrupa’da geniş çaplı bir boykot hareketine dönüştü. Yarışmanın tarihinde görülmemiş bir tepki zinciri oluşurken, katılmama kararı alan ülkelere her gün yenileri ekleniyor.

Son olarak Hollanda, Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) resmi bir bildirim göndererek yarışmayı boykot edeceğini duyurdu. Hollanda’nın resti, kıta genelinde tartışmaları yeniden alevlendirdi.

İspanya, “İsrail’in kabul edilmesinin etik olarak kabul edilemez olduğu” gerekçesiyle Eurovision 2026’ya katılmayacağını açıklayan ilk ülkelerden biri oldu. Aynı çizgide ilerleyen İrlanda da yarışmadan çekildiğini resmen duyurdu.

Karara tepki gösteren bir diğer ülke ise Slovenya oldu. Slovenya ulusal yayıncısı, “İsrail’in yarışmada yer almasının barış ve insan hakları ilkeleriyle bağdaşmadığını” belirterek boykota katıldıklarını açıkladı.

Boykot halkasına Belçika da eklendi. Belçika Yayın Birliği, İsrail’in yarışmada yer alması nedeniyle 2026 organizasyonunda yer almayacaklarını kamuoyuna duyurdu.

Art arda gelen açıklamalar, Eurovision’un gelecek yılki organizasyonunu belirsizliğe sürüklerken, EBU’nun yaşanan kriz karşısında nasıl bir adım atacağı merak konusu. Avrupa’nın en popüler müzik etkinliği, uzun yıllardır ilk kez böylesine geniş kapsamlı bir uluslararası protestoyla karşı karşıya.

Eurovision 2026 Israil

Kaynak: HABER MERKEZİ