Burdur Merkez 1933 Avcılar Balıkçılar Derneği tarafından bu yıl da düzenlenen “Fermalı Av Köpekleri Irk ve Mera Yarışması”,

Burdur Merkez 1933 Avcılar Balıkçılar Derneği tarafından bu yıl da düzenlenen “Fermalı Av Köpekleri Irk ve Mera Yarışması”, 18 Mayıs 2025 tarihinde Burdur Gölü kıyısında doğaseverleri ve av tutkunlarını bir araya getirdi. Yörük kültürünün izlerini taşıyan etkinlik, hem köpeklerin yeteneklerini hem de sahiplerinin doğayla kurduğu güçlü bağı gözler önüne serdi.

Yarışmaya Yoğun İlgi
İngiliz ve Continental ırklarının yanı sıra kopoylar da yarışmada sahne aldı. Katılımcılar, köpeklerinin hem fiziksel özelliklerini hem de araziye uyumlarını sergiledi. Hakemlik görevini Bora Pir ve Ali Şencan üstlenirken, organizasyonun yükünü Burdur Merkez 1933 Avcılar Balıkçılar Derneği, başkan Ahmet Eryağcı ve yardımcısı İbrahim Yüncü omuzladı.

Yarışma Sonuçları
İngiliz Irkı – Yetişkinler
Serkan Karakoç – Ceza

Alper Çiçek – Aron

Alper Çiçek – Ada

İngiliz Irkı – Gençler
Ahmet Özgenç – Efe

Mehmet Semiz – Alex

Fevzi Bartu Bodur – Odin

Continental Irkı – Yetişkinler
Yaşar Akkaya – Markus

Abdullah Gökten – Bordo

Furkan Özer – Barbi

Grand Şampiyonlar
Yaşar Akkaya – Markus

Serkan Karakoç – Ceza

Kovucu Irklar (Kopoylar)
Ali Rıza Çekin – Carlo Vom Menemen

Zengin Ödüller Sahiplerini Buldu
Her kategoride birincilere otomatik av tüfeği, mama ve kupa, diğer dereceye girenlere ise mama ve kupa hediye edildi. Kopoy ırkında birincilik ödülü olarak fişek, mama ve kupa verildi. Grand şampiyon kategorisinde ise sürpriz ödül yarışmacıları bekliyordu.

Kültürel Zenginlik: Kıl Çadır ve Yörük Hatıraları
Etkinliğin simgelerinden biri, Burdur YÖR-KAY-DER tarafından kurulan geleneksel kıl çadır oldu. Siyah keçeden yapılmış bu çadır, göçebe Yörük yaşamını hatırlatan dokusuyla katılımcılara geçmişin sıcaklığını hissettirdi. Çadırın içindeki tütsü kokusu, sadece nostalji değil, bir yaşam biçiminin yeniden canlanışıydı.

Burdur YÖR-KAY-DER Başkanı Alattin Kalkan, bu duyguyu şu sözlerle özetledi:

“O eski günleri yaşar gibiyiz. Bu tür etkinlikler çoğalarak artmalı. Çünkü toplum olarak eskiye olan özlemimizi, geleceğe dönük bir arzuya dönüştürmeliyiz.”

Geleceğe Aktarılan Bir Hafıza
Yarışma sadece bir güzellik veya yetenek yarışması değildi. Aynı zamanda bir hafızanın, bir kültürün canlı tutulduğu bir buluşmaydı. Belki birçok çocuk o gün ilk kez bir kıl çadır gördü ya da bir kopoyun iz sürüşüne tanıklık etti. Ancak farkında olmadan, doğa ve geçmişle örülmüş bir hafızanın parçası oldular.


“Fermalı Av Köpekleri Irk ve Mera Yarışması”, Burdur’da gelenekle geleceğin el ele verdiği, doğaya saygının ve kültürel mirasa sahip çıkmanın en güzel örneklerinden biri olarak hafızalara kazındı. Ve belki de en kıymetli ödül, göl kenarında, bir kıl çadırın gölgesinde, geçmişin ruhunu bugünde yaşatmaktı.

Fermalı Av Köpekleri Yarıştı, Yörük Kültürü Göl Kıyısında Canlandı! 2

Kaynak: Haber Merkezi