Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, toplumda sıkça yaşanmasına rağmen çoğu zaman önemsenmeyen baş dönmesinin (vertigo), ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceği konusunda uyardı.
Baş dönmesinin yalnızca geçici bir rahatsızlık değil, altta yatan daha büyük hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini belirten Kenar, özellikle uzun süren ve tekrarlayan vertigo ataklarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Baş dönmelerinin yaklaşık yüzde 80-85'inin iç kulak kaynaklı olduğunu belirten Dr. Kenar, bu duruma en sık neden olanın halk arasında “kristal kayması” olarak bilinen pozisyonel vertigo olduğunu ifade etti. Bu durumda, hastaya özel manevra tedavileri uygulandığını ve ani hareketlerden kaçınılmasının gerektiğini vurguladı.
Ancak baş dönmesinin yaklaşık yüzde 15-20’sinin beyin kaynaklı olabileceğine dikkat çeken Kenar, özellikle geçmeyen, gün içinde tekrar eden, bulantı, işitme kaybı, çınlama, baş ağrısı gibi belirtilerle birlikte seyreden durumlarda beyin tümörü, damar tıkanıklığı veya iç kulak tümörleri gibi daha ciddi rahatsızlıkların araştırılması gerektiğini belirtti.
Baş dönmesinin bir hastalık değil, başka bir hastalığın belirtisi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Tuna Kenar, şu uyarılarda bulundu:
“Baş dönmesi yaşayan hastalar güvenli bir alana oturmalı, göz hizasında bir noktaya odaklanarak panik yapmadan beklemelidir. Tekrarlayan vertigo ataklarında ise zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalı. Erken tanı, özellikle beyinde oluşabilecek tümörler ya da damarsal bozukluklar açısından hayati önem taşıyor.”