Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Gelendost’ta Tarımsal Ürün Çeşitliliği Artacak

Gelendost’ta Tarımsal Ürün Çeşitliliği Artacak
4 Ekim 2021 20:49
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2021 senesi Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla hazırlanan “Gelendost İlçesi Kadın İstihdamının Artırılması ve Mesleki Eğitim Projesi” projesi için Gelendost Kaymakamlığı’nda düzenlenen törende imzalar atıldı.

İstihdama Katkı Sağlanacak

Gelendost Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı’nın yararlanıcısı olduğu ve Gelendost Belediyesi ile Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) ortak olduğu proje kapsamında ilk olarak ilçede açık alanda yaygın olarak yapılan monokültür tarıma alternatif kontrollü ve yenilikçi üretim metotlarına sahip mantar üretim tesisi kurulacak. Mülkiyeti belediyeye ait olan 6000 m 2 alan üzerindeki 1300 m 2 alana kurulacak 10 adet mantar üretim çadırı ile tarımsal üretimin yoğun olduğu Gelendost’ta ürün yelpazesi genişletilerek mevsimsel değişikliklerden etkilenmeyen katma değeri yüksek ürünler üretilecek. Tesiste öncelikle dezavantajı konımdakiler olmak üzere toplamda 12 kadın ve 4 erkek istihdam edilecek.

Alım Garantisi Taahhüt Edilecek

Proje kapsamında üretilecek ürünlerin alımıyla ilgili iki özel firma tarafından alım garantisi verildi. Kurulacak mantar üretim tesisinde tarımsal faaliyetlerin önemini vurgulamak, tarımsal faaliyetleri yaygınlaştırmak ve kalifiye işgücünün yetişmesini sağlamak amacıyla
ilçede faaliyet gösteren mevcut öğrenci sayısı 43 olan tarım bölümü öğrencilerine staj imkânı sağlanacak.

Üretim için gerekli bilgi ve beceriyi kazanmış bilinçli üreticiler ve ihtiyaç duyulan kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik Kadın Mesleki Eğitim Merkezi ilçeye kazandırılacak. Merkezde sınıf (personel ve çiftçi eğitimleri verilmek üzere), atölyeler (Seramik, Ev Tekstili ve Hediyelik Eşya) ve sergi alanları bulunacak.

Proje ile ayrıca ilçede daha önceden yine BAKA desteği ile yapılmış olan “İş’te Kadın Güçlü Ekonomi” projesi ile kurulan Yaş Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi’nden yararlanılacak. Daha önce sadece elma kurutma işlemi yapılan tesiste bundan sonra mantar ürünlerinin de kurutulması sağlanacak. Böylelikle BAKA desteği ile yapılan iki projenin birbiri ile entegre şekilde ilçedeki katma değerli ürünleri arttırması sağlanacak.

[ilgiliMakale icerik_id=”93751″]

[ilgiliMakale icerik_id=”93730″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.