Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 21°C
Az Bulutlu
Isparta
21°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 21°C
Cum 15°C
Cts 19°C

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Özgür Uzun Dünya Glokom Haftası Söyleşisi

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Özgür Uzun Dünya Glokom Haftası Söyleşisi
9 Mart 2022 14:21
A+
A-

6-12 Mart Dünya Glokom Haftası nedeniyle hastanemiz Göz Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Özgür UZUN ile yaptığımız söyleşi,

Glokom yani halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu Türkiye’de ve Dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada yaklaşık 80 milyondan glokom hastası olduğu düşünülmektedir.
Göz tansiyonu maalesef son dönemlere kadar hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlemekte ve hastanın kendisinin göz tansiyonunu farkettiği zaman artık çok geç olmaktadır.

Glokom için ileri yaş, aile bireylerinde göz tansiyonu olması, uzun süreli kortizonlu ilaç ve damla kullanımı özellikle bilinen risk faktörleridir. Glokom tanısının erken konulabilmesi ve tedaviye erken başlanarak göz sinirlerinin harabiyeti erken dönemde engellenerek körlük büyük oranda azaltılmaktadır. Göz tansiyonunu belirlemenin tek yolu göz muayenesi ve bu sırada ölçülen göz içi basıncı ve göz sinirlerinin incelenmesidir.

Göz tansiyonunda göz içi basıncı genellikle artar ve optik sinir dediğimiz göz sinirinde harabiyete yol açar. Ve görme alanında daralmaya neden olur. Bu harabiyet ilerleyici tipte olduğundan zamanla göz siniri tamamen zedelenmiş olur ve hastada tam körlük gelişebilir. Tedavide asıl amaç göz sinirindeki harabiyetin ilerlemesini durdurmaktır. Bu nedenle erken tanı önemlidir. 40 yaş üstünde her yıl göz tansiyonu ölçtürmek, özellikle risk faktörleri olan hastalarda çok önemlidir.
Göz tansiyonu tanısı konulduktan sonra tedavi için göz içi basıncı düşürmek amacıyla öncelikle damlalar kullanılmaktadır. Damla dışında Lazer tedavisi ve dirençli olgularda cerrahi olarak da tedavisi mümkündür. Tedavide en fazla dikkat edilmesi gereken damlaların saati saatine oldukça düzgün bir şekilde kullanılması ve düzenli doktor kontrolleridir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.