Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 22°C

Hanuka Bayramı Nedir, Neden ve Ne Zaman Kutlanır ?

Hanuka Bayramı Nedir, Neden ve Ne Zaman Kutlanır ?
29 Kasım 2021 02:49
A+
A-

Yahudiler tarafından kutlanıldığı bilinen Hanuka Bayramı hakkında merak edilen detayları hazırladık. Her sene Yahudiler tarafından kutlanan diğer adı ile Işık Festivali olarak bilinen bayram kapsamında çeşitli kutlama merasimleri yaşanıyor. Peki Hanuka Bayramı nedir ve ne zaman kutlanır ? 2021 Hanuka Bayramı ne zaman olacak ?

2021 senesinde 28 Kasım 2021 Pazar ve 6 Aralık 2021 Pazartesi tarihleri arasına denk gelen bayram kapsamında kutlamalar gerçekleşecek.

Hanuka Bayramı Nedir, Neden ve Ne Zaman Kutlanır ?

Hanuka Seleukos İmparatorluğu’na karşı yapılan Makkabeyan İsyanı sırasında Kudüs’teki 2. Tapınağın tekrardan adanması anısına düzenlenen bir Yahudi festivali olarak ifade ediliyor. Diğer adı ile  Işık Festivali olarak da bilinir.

İbrani takvimine göre Kislev’in 25. gününden başlayarak 8 gün 8 gece boyunca devam eder. Gregoryen takvimine göre en erken Kasım sonunda, en geç ise Aralık ortalarında meydana gelir. Festival, menora (veya hanukkiah) adı verilen 9 dallı bir şamdanın mumlarının yakılmasıyla başlar. Bir dal tipik olarak diğerlerinin üstüne veya altına yerleştirilir ve bir mum, diğer 8 mumun yakılması için kullanılır. Bu özel muma şamaş (İbranice: שַׁמָּשׁ‎, lit. ‘görevli’) denir.

Hanuka sözcüğü İbranice “adama, ithaf etmek” anlamlarına gelir. Bu bayram, Gregoryen takvimiyle aralık, kasım sonu ya da çok ender olarak ocak başına denk gelir.

Festival, Hanukiya adı verilen, Menora’ya benzeyip fazladan iki kolu daha olan, 9 kollu şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanılır. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane yakılır ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam eder. Hanukiya’nın ortasındaki, diğerlerine göre daha yukarıda bulunan kola Şamaş (שמש‎, lit. ‘Görevli’) ismi verilir ve bu kol her gün yanar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.