İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçi hareketliliği yaşanıyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan tıkanma nedeniyle, bağlı oldukları DİSK/Genel-İş Sendikası çatısı altındaki İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu şubelerden yaklaşık 23 bin işçi, 29 Mayıs 2025 itibarıyla greve çıktı.
Sabah erken saatlerde Kültürpark Fuar Alanı’nda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde toplanan işçiler, ellerinde meşaleler ve dövizlerle sloganlar attı. "Bu iş yerinde grev var" yazılı pankartı binaya asan işçiler, halaylarla kararlılık mesajı verdi.
Grev alanında konuşan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, gece yarısından itibaren tüm birimlerde grevin başladığını belirterek, “Bu mücadeleyi omuz omuza vereceğiz. Buraya huzursuzluk çıkarmaya değil, ekmeğimizi büyütmeye geldik. Herkes sağduyulu olacak. Biz bu ekmeği büyütene kadar buradayız,” ifadelerini kullandı.
Gül, taleplerinin yalnızca ücret artışı olmadığını, insanca yaşam koşullarına erişmek ve iş güvencesinin sağlanmasını da içerdiğini vurguladı. Belediye yönetimiyle süren görüşmelerde işçilerin taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Gül, mücadelenin sonuna kadar sürdürüleceğini söyledi.
Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Serap Yılmaz ise, “İşçilerin alın terinin karşılığını almadan bu direniş sona ermeyecek. Biz haklıyız, kazanacağız,” diyerek grev kararlılığını yineledi.
İzmir sokaklarında çöp toplama, temizlik, park-bahçe, ulaşım ve birçok belediye hizmetinde aksamalar yaşanması beklenirken, vatandaşlar da gelişmeleri yakından takip ediyor. Belediyeden ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Süreç boyunca işçilerin kamu hizmetlerine zarar vermeyeceğini vurgulayan sendika yetkilileri, bu grevin bir hak arayışı olduğunu ve kimseyle değil adaletsiz düzenle mücadele ettiklerini belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki bu büyük grev, sadece yerel düzeyde değil, ülke genelinde de sendikal mücadele açısından dikkatle izleniyor.