ISPARTA (KFK Ajans) - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2025 yılı bitkisel üretim 2'nci tahminine göre, Türkiye'de elma üretiminin geçen yıla göre yüzde 93,6 artarak yaklaşık 4 milyon 370 bin tona ulaşması bekleniyor.

Türkiye'nin elma üretim merkezi konumundaki Isparta'da ise yüksek rekolte beklentisi üreticileri umutlandırırken, ISUBÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Bektaş Kadakoğlu, geçen yıl zirai don ve olumsuz iklim koşulları nedeniyle düşen üretimin bu yıl yeniden normal seviyelere döndüğünü söyledi.

Isparta Elmasında Rekolte Patlaması Bekleniyor

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2025 yılında meyve üretiminde dikkat çeken artışın başında elma yer aldı. Yaklaşık yüzde 93,6'lık üretim artışı beklentisiyle Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezi olan Isparta'da da rekoltenin önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor. Türkiye'de üretilen her üç elmadan birinin yetiştirildiği Isparta, hem iç piyasanın hem de ihracatın en önemli üretim üslerinden biri olmayı sürdürüyor.

Isparta Elmasında Rekolte Patlaması Bekleniyor

ISUBÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Bektaş Kadakoğlu, tarım sektörünün doğa koşullarına bağlı olması nedeniyle yüksek risk ve belirsizlik taşıdığına dikkat çekerek, 'Tarımsal üretimin doğa koşullarına bağlı olmasından dolayı özellikle meyve grubu iklimsel faktörlerden daha şiddetli etkilenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun elma üretiminde yüzde 93,6 oranındaki artış öngörüsü sektör açısından oldukça önemlidir' dedi.

Isparta Elmasında Rekolte Patlaması Bekleniyor

Geçen yıl yaşanan zirai don, kuraklık ve diğer olumsuz iklim olaylarının elma üretiminde ciddi kayıplara neden olduğunu belirten Kadakoğlu, 'Geçtiğimiz yıl Türkiye'de elma üretimi neredeyse yarıya yakın düşüş göstermişti. Bu yıl iklim koşullarının normal seyretmesi ve yağışların yeterli olmasıyla birlikte üretim yeniden 2024 yılı seviyelerine ulaşmıştır. Bu durum, geçen yıl ekonomik olarak olumsuz etkilenen çiftçilerimizin gelirlerinin yeniden artmasına katkı sağlayacaktır' diye konuştu.

Isparta Elmasında Rekolte Patlaması Bekleniyor

Isparta'da üretilen elmanın büyük bölümünün yurt içi tüketim, ihracat ve meyve suyu sanayisinde değerlendirildiğini ifade eden Kadakoğlu, üretimdeki artışın ekonomik açıdan da önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.

Isparta özelinde geçen yıl yaklaşık 800 bin ton elma üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Kadakoğlu, 'Türkiye'de üretilen her üç elmadan biri Isparta'da yetiştirilmektedir. Elma, bölge çiftçisi için stratejik öneme sahip bir üründür. Bu yıl yağışların olumlu etkisiyle birlikte rekoltenin artmasını bekliyoruz. TÜİK'in öngördüğü yüksek üretim beklentisi Isparta için de geçerlidir. Rekoltedeki artışın çiftçi gelirlerine olumlu yansımasını bekliyoruz' dedi.

Isparta Elmasında Rekolte Patlaması Bekleniyor Isparta Elmasında Rekolte Patlaması Bekleniyor

Muhabir: Rukiye Senem Ok