Sponsorlu Reklam

Isparta Halkı Dünya Hareketlilik Yürüyüşü İçin Bir Araya Geldi

Özge KAPI
Sponsorlu Reklam

Bu Sabah Valiliğin önünde Isparta halkı Dünya Hareketlilik Yürüyüşü için bir araya geldi. sağlıklı bir gelecek için düzenlenen bu etkinlik ,Isparta Valisi Şehmus Günaydın ve Sağlık Bakanlığı ile orteklığıyla yapılmıştır. Sağlıklı yaşam için yapılan bu etkinlik’te vatandaşlar valiliğin önünde toplandı. Halen etkinliğin devam etmesiyle birlikte halat çekme yarışı ve bisiklet turu gibi sağlık içeren etkinlikler yapılmaktadır.

Vali Günaydın kendi sağlığı içinde çoğu zaman yürüyüş yaptığını dile getirirken. bu etkinliği Sağlık Bakanlığı ile birlikte sağlıklı bir gelecek için Dünya Hareketlilik Günü Yürüyüşü etkinliğini düzenlemiştir.

Peki Dünya Hareketlilik Günü Nedir?

Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir.

Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir.

Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz (tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb.).

Sponsorlu Reklam
Özge KAPI
Sponsorlu Reklam