ISPARTA (KFK Ajans) - Isparta Valisi Abdullah Erin, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşlı bireylerin toplumdaki önemine dikkat çekti. Vali Abdullah Erin, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında yaptığı değerlendirmede, yaşlı bireylerin toplumun önemli bir parçası olduğunu vurguladı.
Yaşlı bireylerin yalnız hissetmemesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Erin, ev ziyaretleri ve ihtiyaç duyulan hizmetlerin vatandaşların evlerinde sunulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Erin, “Yaşlısına değer vermeyen toplumların bir yere varabilme şansı yok. Diğer gruplara aynı şekilde değer vermeyenlerin başarılı olma şansı olmadığı gibi. Yaşlılarımız başımızın tacı. Sürekli bu vatandaşlarımızı yalnız hissetmemelerini sağlayacak ev ziyaretlerini, evlerinde yapılması gereken hizmetleri de ifa etmek suretiyle bu vatandaşlarımızın, bu büyüklerimizin yanında durmaya çaba sarf ediyoruz, gayret ortaya koyuyoruz hep birlikte” dedi.
Isparta’nın nüfus yapısında yaşlı nüfusun giderek arttığını belirten Vali Erin, kentin Türkiye ortalamasına kıyasla daha hızlı yaşlandığını söyledi.
Isparta’da 80 yaş üzerindeki nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının yüzde 3’ün üzerinde olduğunu belirten Erin, “Isparta’mız Türkiye ortalamasıyla kıyaslandığında biraz daha aslında genç nüfusun oranının daha az olduğu, yaşlı nüfusun giderek arttığı bir şehir. Mesela Isparta’da 80 yaş üzerindeki nüfus oranımız yüzde 3’ün üzerinde. Türkiye’de yüzde 1-1,5 civarında. Neredeyse iki katı, 2,5 katı daha çok 80’in üzerinde vatandaşımız var” diye konuştu.
65 yaş ve üzerindeki nüfus oranının da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Erin, “65 yaş üzerindeki vatandaş oranımız yine yüzde 17-18’ler civarında, Türkiye’de bu yüzde 10’lar, 11’ler civarındadır. Dolayısıyla 65 yaş ve üzerinde daha fazla oransal olarak vatandaşa sahip olduğumuz ve Türkiye ortalamasına göre de daha hızlı yaşlanan bir şehirdeyiz” ifadelerini kullandı.
'BUNU TERSİNE ÇEVİRMEK ZORUNDAYIZ'
Isparta’da çocuk nüfusunun da Türkiye ortalamasının altında seyrettiğine dikkat çeken Erin, nüfusun yaşlanma eğiliminin geleceğe yönelik tedbirlerle ele alınması gerektiğini söyledi.
Erin, “Geriden gelen çocuk sayısının da maalesef Türkiye ortalamasının altında seyrettiği bir durumla karşı karşıyayız. Bunu tersine çevirmek zorundayız. Yani bizim 0-14 yaş aralığındaki çocuk nüfusu oranımız yüzde 16’lar civarındayken Türkiye’de çok daha yüksek bir oranda. Dolayısıyla bununla ilgili de ileriye dönük tedbirler almak lazım” dedi.






