Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 25°C
Açık
Isparta
25°C
Açık
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 25°C

Isparta ve Bölgemiz İçin Dev Adım: “Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Laboratuvarı” Kuruluyor

Isparta ve Bölgemiz İçin Dev Adım: “Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Laboratuvarı” Kuruluyor
12 Temmuz 2018 23:08
A+
A-

Isparta ve Bölgemiz İçin Dev Adım: “Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Laboratuvarı” Kuruluyor
Bölgemizdeki tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılması ve çeşitliliğinin artırılması amacıyla Üniversitemizde dev bir adım atıldı.

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan şehrimize, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının da desteğiyle “Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Laboratuvarı” kazandırılıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde kurulacak laboratuvar sayesinde, ekonomik olarak şehrimize ve bölgemize büyük katkıları olan üretim daha da artacak.

Bu büyük yatırım, Isparta Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım ile kamuoyuna anlatıldı. Vali Şehmus Günaydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve çok sayıda temsilci katıldı.

 

Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomiye daha fazla katkı sağlanması anlamında, tarımı yapılan bu bitkilerin çeşitlendirilmesi açısından son yıllarda büyük değişim ve gelişim yaşandığını ifade eden Vali Şehmus Günaydın, 8 milyonluk bir yatırımın söz konusu olduğunu dile getirerek yatırımın büyük bir bölümünün BAKA tarafından karşılanacağını açıkladı. Günaydın, “Başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’e, yönetim kurulumuza, SDÜ’ye ve destek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Günaydın, proje ile ithal edilen aktif maddelerin üretiminin de bu merkezde gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Bölge ekonomisi için Türkiye’de gül konusunda araştırma yapan tek merkez olma özelliğini taşıyan “Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Laboratuvarı” hakkında bilgi veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da şunları kaydetti: “Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitki ve gül açısından alt yapısı bu kadar iyi başka bir laboratuvar yok. Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi içerinde yer alan merkezde kaliteden kozmetiğe 13 adet laboratuvar yer alıyor. 50 dekarlık alana yayılan merkezde tıbbi aromatik bitkiler bahçesi de bulunuyor.”

Çarıkçı, bölgenin en önemli laboratuarını açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek merkez sayesinde “Tarım faaliyetleri açısından büyük önem arz eden ıslak projeler ile endüstri değeri yüksek yeni aromatik bitkiler kazandırılacağını”, “Ar- Ge projeleri ile çok çeşitli analizler gerçekleştirileceğini”, “Isparta’ya ve bölgeye hizmet veren 40’a yakın firmaya iyi üretim uygulamaları kapsamında kalite kontrol ve akreditasyon çalışmaları yapılacağını” ifade etti.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.