Isparta’da 2025 yılı İyi Tarım Uygulamaları kapsamında “Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi” hayata geçirildi. Proje, örtüaltı üretim yapılan alanlarda biyoteknik yöntemlerle zararlı mücadelesini yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, kent genelinde 4 üreticiyle toplam 23 dekar alanda uygulanacak. Proje kapsamında kullanılan feromon yayıcı çubukların seralara yerleştirilmesi, üreticilere teknik personel eşliğinde uygulamalı olarak gösterildi.
İl Müdürü Tuğrul’dan Uygulamalı Eğitim Desteği
Projeye, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul da katılarak seralarda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Feromon çubuklarının kullanımı sırasında üreticilere teknik bilgi verilerek, biyoteknik mücadelenin önemi anlatıldı.
Amaç: Kimyasal İlaçları En Aza İndirmek
Yetkililer, projenin temel amacının örtüaltı üretim alanlarında özellikle domates yaprak galeri güvesi (Tuta absoluta) ile mücadelede entegre yöntemin etkinliğini artırmak ve kimyasal ilaç kullanımını en aza indirmek olduğunu belirtti.
Biyoteknik mücadele yöntemleriyle zararlının neden olduğu %80’e varan ürün kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.