MUHABİR\SUDE AYDOĞDU Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen karekod uygulaması, 28 Temmuz itibarıyla şehirdeki satış ve toplu tüketim yerlerinde zorunlu hale geldi.
Uygulama sayesinde vatandaşlar, işletmelerin denetim bilgilerine karekod üzerinden kolayca erişebilecek. Sistem, tüketicilerin daha bilinçli tercihler yapmasını hedefliyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, uygulamanın ilk gününde bir işletmede denetim gerçekleştirdi. Denetim sonrası açıklamalarda bulunan Tuğrul, “28 Temmuz itibarıyla tüm işletmelerimizin karekod uygulamasını indirmesi gerekmekteydi. Bugün gerçekleştirdiğimiz denetimde, ‘Tarım Cebimde’ uygulaması üzerinden bu zorunluluğun yerine getirilip getirilmediğini kontrol ettik,” dedi.
Uygulamanın gıda güvenliği açısından önemli bir adım olduğunu belirten Tuğrul, “Bu sistem, ‘tarladan sofraya gıda güvenliği’ anlayışıyla geliştirildi. Vatandaşlar, yemek yedikleri ya da alışveriş yaptıkları işletmelerin en son ne zaman denetlendiğini görebilecek,” ifadelerini kullandı.
İl genelindeki gıda işletmelerinin en geç sekiz ayda bir periyodik olarak denetlendiğini belirten Tuğrul, vatandaşlardan gelen şikayetlerin de sistem üzerinden takip edilebildiğini söyledi.
Denetimlerin, sistem onayından sonra ertesi gün vatandaşların erişimine açıldığını vurgulayan Tuğrul, uygulamanın şeffaflığı artırdığını kaydetti.
Yeni uygulamanın, hem gıda güvenliğini artırması hem de tüketici farkındalığını geliştirmesi hedefleniyor.