Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni kurallarla birlikte, izinsiz yapılaşmaya karşı daha sıkı tedbirler uygulanacak.

İZİNSİZ YAPILARA ABONELİK VERİLMEYECEK

Düzenlemeye göre, tarım arazileri üzerine gerekli izinler alınmadan yapılan konut, yapı ve tesislere elektrik, su ve doğal gaz aboneliği bağlanamayacak. Böylece tarım alanlarında kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yasağa rağmen abonelik sağlayan kurum ve kuruluşlar hakkında da idari yaptırımlar uygulanabilecek. Kurallara aykırı işlem yapanlara her bir abonelik için para cezası verilmesi öngörülüyor.

KOOPERATİFLERE İZİN ŞARTI

Yeni düzenleme, tarımsal faaliyet amacıyla kurulan kooperatifleri de kapsıyor. Buna göre, tarımsal amaçlı kooperatiflerin tarım arazisi satın alabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izni gerekecek.

KONUT KOOPERATİFLERİNE YASAK

Düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de konut ve yapı kooperatifleriyle ilgili oldu. Tarım dışı amaçlarla faaliyet gösteren konut ve yapı kooperatiflerinin tarım arazisi edinmesi artık mümkün olmayacak.

Bu adımla, son yıllarda çeşitli bölgelerde yaygınlaşan ve tarım arazilerinin hisselere bölünerek "hobi bahçesi" adı altında satışa sunulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

ISPARTA'DAKİ ARAZİ SAHİPLERİNİ DE İLGİLENDİRİYOR

Yetkililer, düzenlemenin temel amacının verimli tarım arazilerini korumak, plansız yapılaşmayı önlemek ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirtiyor. Isparta'da tarım arazisi bulunan vatandaşların, arazi üzerinde herhangi bir yapılaşma planlamadan önce ilgili mevzuatı ve izin süreçlerini dikkatle incelemeleri gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ