Sponsorlu Reklam

Isparta’nın Tarihi Çeşmeleri Kan Ağlıyor..!

admin
Sponsorlu Reklam

Isparta’nın Kültür ve Turizm Envanterinde çok önemli bir yeri olan bu tarihi eserler bugün ne yazıktır ki içler acısı bir durumda.

Yuvarlak kemerli, nişli ve 2 kemerli olan çeşmenin 2 cephesi silme ile çevrili. Kuzey, güney yönünde uzanan çeşmenin kuzey kemer neşinin hemen altında bir havalandırma penceresi bulunuyor. Yekpare taştan oluşturulan ayna taşında süsleme bulunuyor. Biri Farsça diğeri ise Arapça 2 Kitabesi olduğu bilinen çeşmenin Kitabeleri günümüze ulaşamamış. Fakat etrafında oluşan insanı atıklar ve çeşmenin güncel durumu gözle görülebilen bir rahatsızlık oluşturuyor.

1519 tarihinde yapıldığı düşünülen çeşme Isparta merkezinde ki en eski çeşme olarak kabul ediliyor. Durumu kötü olan tek çeşme tarihi yılan kıran çeşmesi değil.

Sadrazam Halil Hamit Paşa tarafından yaptırılan bir diğer çeşmeyi 30 sene boyunca Ispartalı Kava Hacı Mehmet Konya bakımını yaptı. 1969 senesinde vefat eden Hacı Mehmet Konya’dan sonra çeşmenin durumu ile ortada. Çeşmenin etrafında oluşan otlar ise çeşmeyi görmek isteyenler için çok büyük bir engel.

Öte yandan çevre sakinleri ise Isparta’nın en eski değerlerini sahip çıkılmadığı konusunda tepkili. Kimi vatandaş ise Yılan kıran çeşmesinin yanında ya da yakının da ismini belirten bir tabela bile olmadığını, bundan dolayı biraz çukurda kalan çeşmeye yoldan geçenlerin çöplerini attığını ifade etti.

Kaynak: Blt Türk Tv

Sponsorlu Reklam
admin
Sponsorlu Reklam