Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 25°C
Az Bulutlu
Isparta
25°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 23°C

ISUBÜ’nün Hazırladığı TÜBİTAK 3501- Kariyer Geliştirme Projesi Desteklendi

ISUBÜ’nün Hazırladığı TÜBİTAK 3501- Kariyer Geliştirme Projesi Desteklendi
15 Mayıs 2023 23:02
A+
A-

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Genç’in yürütücülüğünü üstlendiği “C-Bandı Uygulamaları İçin SRR/CSRR Rezonatörler ile Değiştirilebilir Dereceli ve Çok Fonksiyonlu Özgün Dalga Kılavuzu Filtre Tasarım, Üretim ve Karakterizasyonu” başlıklı TÜBİTAK 3501- Kariyer Geliştirme projesi, desteklenmeye hak kazandı..

ISUBÜ’lü akademisyen Doç. Dr. Abdullah Genç proje kapsamında, “Mikrodalga filtreleri, yüksek güç kapasitesi ve düşük kayıp avantajları nedeniyle savunma sanayi, havacılık, uzay ve uydu üzerinden haberleşme uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, daha çok geleneksel yöntemlerle üretilen filtrelerin belli frekanslarda, filtrenin fiziksel boyutunun düzlemsel olan modele göre çok daha büyük olması minyatürleşme açısından problem teşkil etmektedir. Son zamanlarda, bu durumun üstesinden gelmek için, geleneksel yöntemlere alternatif olarak, negatif geçirgenlik içeren meta malzemelerinin dalga kılavuzu içerisine yerleştirilerek bant durduran/geçiren filtre elde edilmesi sağlanarak fiziksel boyutta kayda değer minyatürleşme elde edilebilmektedir. Literatürdeki bugüne kadar yapılan çalışmalar incelendiğinde, dalga kılavuzu (DK) filtrelerinin ya bant geçiren ya da bant durduran olduğu, sadece sabit bir çalışma frekansı içerdiği ve çalışmalardaki filtrelerin tek bir derecede çalışabilecek şekilde yapılandırıldığı görülmektedir. Bu projede, C-bandında (4.90-7.05 GHz) yeterli bir performans sağlayan, görece daha küçük boyutlara sahip, daha hafif ve daha düşük maliyetli olan değiştirilebilir dereceli CSRR/SRR yapıları kullanılarak çok fonksiyonel dalga kılavuzu (DK) filtre tasarımı ve alternatif üretim yöntemleriyle birlikte karşılaştırmalı olarak sunulması projenin araştırma konularını ve hedeflerini belirlemektedir. Proje kapsamında önerilen DK yapısı hem CNC teknolojisi ile hem de eklemeli imalat teknolojisi olan Stereolitografi ile üretilecektir. SLA ile üretilen DK yapısı EM dalgasını kılavuzlamak için tüm yüzeyi bakır malzeme ile kaplanacaktır. Tüm meta-rezonatör yapıları ise LPFK cihazı ile Rogers 5880 alt taş kullanılarak üretilecektir. İki yöntemle üretilen filtreler ticari muadilleri ile maliyet/performans açıdan karşılaştırılacaktır. Ayrıca, şimdiye kadar çalışılmamış yeni özgün konfigürasyonların araştırılarak yeterli performansta, merkez frekansı istendiği gibi kaydırılabilen, hem geniş bantlı hem dar bantlı, filtre derecesi 1’den 7’ye kadar farklı derecelerde kullanılabilen bant geçiren/durduran DK filtre prototiplerinin geliştirilmesi, yapılacak analiz ve ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesiyle elde edilecek yeni bilgilerin literatüre kazandırılması, DK filtre üretimindeki maliyet ve zorlukları azaltacak alternatif üretim yöntemlerinin önerilmesi planlanmaktadır.” dedi.

TÜBİTAK 3501- Kariyer Geliştirme projesi desteklenen Akademisyenimizi ve proje ekibini tebrik eder başarılarının devamını dileriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.