Kamu kurumlarında görev yapan yaklaşık 600 bin işçinin 2025 yılı ücret artışlarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında işveren tarafını temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), ilk 6 ay için yüzde 16, ikinci 6 ay için ise yüzde 8 oranında zam teklifinde bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen görüşmelere, Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli katıldı.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, ortak taleplerini 27 Şubat’ta Bakanlığa sunmuştu. Tarafların katılımıyla süren müzakerelerde TÜHİS, kamu işçileri için zam teklifini ilk kez dile getirdi.
"Teklif hayal kırıklığı yarattı"
Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, sunulan teklifin beklentilerin oldukça altında kaldığını belirtti. Ağar, “İlk 6 ay için yüzde 16, ikinci 6 ay için yüzde 8, ikinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 7, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam teklif edildi. Sosyal haklarda da yalnızca ücret artışına endeksli iki kalemlik bir öneri sunuldu. Bu teklif bizim için kabul edilebilir değil,” ifadelerini kullandı.
Ağar, görüşmelerin uzamasının çalışanlar arasında huzursuzluk yarattığını vurgulayarak, “Yetkilerimizi erken aldık, yasal süreçlerimiz iki aydır tamamlandı. Arabuluculuk sürecine giriyoruz. Eğer ilerleme kaydedilmezse grev aşamasına geçilebilir. Bu nedenle, Bakanlığın en kısa sürede yeni bir teklif sunması gerekiyor,” diye konuştu.
Toplu sözleşme sürecinin önümüzdeki günlerde yeni tekliflerle devam etmesi bekleniyor.