Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Aydoğdu Mahallesi, her bayramda köklü bir vefa geleneğini yaşatıyor. Kurtuluş Savaşı öncesinde cepheye at ve lojistik desteği sağlayan Fatma Donbay, halk arasında bilinen adıyla Durmuş Ebe, her bayram köylüler tarafından mezarı başında dualarla anılıyor.
Aydoğdu köyünün sembol isimlerinden biri haline gelen Donbay, savaş yıllarında kendi imkânlarıyla kurduğu at çiftliğinde eğittiği atları orduya bağışladı. Sadece bununla da kalmadı; cephedeki askerlere gıda ve diğer lojistik ihtiyaçları ulaştırarak, milli mücadeleye önemli katkılarda bulundu.
Köy halkı tarafından büyük bir saygıyla anılan Durmuş Ebe’nin hikâyesi, kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Her bayram topluca yapılan mezar ziyaretleri, hem bu fedakâr kadının hatırasını yaşatıyor hem de yeni nesillere vatan sevgisi aşılıyor.
Aydoğdu Mahalle Muhtarı Musa Toktaş, “Büyüklerimizden dinlediğimize göre, Durmuş nene askeriyeye büyük yardımlar sağlamış. Bayramlarda onun mezarını ziyaret etmek artık köyümüzde bir gelenek haline geldi,” diyerek duyulan gururu dile getirdi.
Köyün yaşlılarından Musa Zorluçeri ise, “Durmuş Ebemiz yalnızca at değil, gıda desteğiyle de cephedeki askerlerin yanında olmuş. Onun cesareti ve emeği, köy tarihimizin en kıymetli parçalarından biri,” ifadelerini kullandı.
Aydoğdu köyü, Orta Asya’dan gelen Kızılkeçili Yörüklerinin torunları olarak, atalarından kalan bu vefa geleneğini yaşatmaya devam ediyor.