KUDÜS/KAHİRE, 8 Ağustos (Reuters) – İsrail’in siyasi-güvenlik kabinesi, Cuma günü erken saatlerde Gazze Şehri’nin kontrolünü ele geçirmeye yönelik yeni bir askeri operasyon planını onayladı. Bu karar, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmaların ardından hem ülke içinde hem de uluslararası arenada artan eleştirilere rağmen alındı.
Başbakan Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki hükümet, Hamas’ı tamamen ortadan kaldırma vaadini sürdürürken, koalisyonun aşırı sağcı ortakları operasyonun genişletilmesi için baskı uyguluyor. Ancak İsrail ordusu, bu tür bir hareketin hala hayatta olduğu düşünülen yaklaşık 20 rehinenin güvenliğini riske atabileceği uyarısında bulunuyor.
Kararın ardından uluslararası tepkiler gecikmedi. İngiltere, İsrail'in kararını yeniden gözden geçirmesini umduğunu belirtirken, Avustralya yönetimi İsrail’e, Gazze üzerinde askeri kontrol kurmaktan kaçınması çağrısında bulundu.
Bu gelişmeler, Netanyahu üzerindeki baskının arttığını da ortaya koyuyor. Kamuoyunda ve siyasi çevrelerde, Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunda hükümetin yeterli çabayı göstermediği yönünde eleştiriler yükseliyor.
İsrailli yetkililer, hala Hamas'ın elinde yaklaşık 20 rehinenin bulunduğunu düşünüyor. İsrail’in bu yeni operasyon planı, hem askeri hem de diplomatik cephede yeni tartışmaları beraberinde getirebilir.