Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, gündeme gelen “Osmanlı Millet Modeli” önerisine sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Uysal, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti yapısına vurgu yaparak, tüm siyasi partilere “art niyetli zemine” ortak olmamaları çağrısında bulundu.

Başkan Uysal, açıklamasında, Türkiye’nin etnik temelli ayrışma ve ümmet esasına dayalı anayasa tartışmalarıyla Ortadoğu coğrafyasının bir parçası haline getirilmek istendiğini savundu.

Uysal, söz konusu modelin Türkiye’yi geleceksiz bir noktaya sürüklemeyi amaçladığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“50 yıldır emperyalist çevrelerin desteğiyle süren etnik terör faaliyetlerinin ve ümmet esasına dayalı anayasa tartışmalarının nihai hedefi; Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına dayalı, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti misyonunu sona erdirmektir.”

“Bu çabalar; farklı inanç ve etnik kökenden gelen yurttaşların anayasal birlikteliği olan ‘Türk Milleti’ olgusunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus devlet yapısını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.”

“Ayrıca, 20. yüzyılda Arap dünyasındaki Baas hareketlerine ve üçüncü dünyadaki bağımsızlıkçı modernleşme girişimlerine ilham kaynağı olan ‘Türkiye Cumhuriyeti Modeli’nin de sonlandırılması amaçlanmaktadır.”

"Ortadoğu Bataklığına Sürükleniyoruz"

“Osmanlı Millet Modeli” tartışmalarını, bu hedeflerin bir yansıması olarak değerlendiren Başkan Uysal, Türkiye’nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmek istendiğini öne sürdü. Türkiye’nin mevcut anayasal yapısının etnik ve kültürel haklar açısından Fransa ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında geri olmadığını belirten Uysal, Meclis’te yeni bir anayasa hazırlığına dair çabaların da dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Uysal, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu ülkenin ve Cumhuriyet değerlerinin kıymetini bilen hiçbir siyasi parti, bu art niyetli zemine ortak olmamalıdır. Edirne’den Hakkâri’ye, Artvin’den Muğla’ya tüm yurttaşlarımızla birlikte, ülkemizin vahşi Ortadoğu’nun parçası haline getirilmesine karşı durmalıyız.”

Kaynak: HABER MERKEZİ