Hazine ve Maliye Bakanlığı, cep telefonu fiyatlarını doğrudan etkileyecek önemli bir vergi düzenlemesine imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları güncellendi.
Yeni düzenlemeye göre, telefonların ÖTV matrahları ve oranları şöyle belirlendi:
- 4.500 TL ve altı telefonlar: %25 ÖTV
- 4.500 – 9.000 TL arası telefonlar: %40 ÖTV
- 9.000 TL üzeri telefonlar: %50 ÖTV
Daha önceki düzenlemede bu sınırlar sırasıyla 1.500 TL, 3.000 TL ve üzeri olarak uygulanıyordu. Matrahların yükseltilmesi ile özellikle giriş ve orta segment telefonlarda ÖTV oranı düştü. Bu sayede bazı modellerde fiyatların yaklaşık 1.000 TL’ye kadar gerilemesi bekleniyor.
İndirime Girecek Modeller
Düzenlemeden etkilenecek telefonlar arasında öne çıkan modeller şunlar:
Hiking A45, Reeder S19 Max Pro S, General Mobile Era 30, Omix X5 (128 GB), Casper VIA M40, Realme C61, Nubia Music, Tecno Spark GO2, Vivo Y04, Infinix Hot 30i, Poco M7 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Oppo A5 Pro, Samsung Galaxy A25 ve Samsung Galaxy A17.
Telefonlardan Alınan Vergiler
Türkiye’de satılan cep telefonlarından alınan vergiler ise şu şekilde sıralanıyor:
- Kültür Bakanlığı Payı: %1
- TRT Bandrolü: %12
- ÖTV: %25 / %40 / %50
- KDV: %20
Yeni düzenleme, özellikle orta segment telefon alıcılarını sevindirecek bir adım olarak öne çıkıyor.





