Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 24°C
Açık
Isparta
24°C
Açık
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 23°C

Prof. Dr. Önder Öztürk “9 Şubat Dünya Sigarasız Günü” Açıklaması

Prof. Dr. Önder Öztürk “9 Şubat Dünya Sigarasız Günü” Açıklaması
9 Şubat 2022 14:35
A+
A-

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Öztürk, “9 Şubat Dünya Sigarasız Günü” ile ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi;

“Hekimler, sigara içimine bir hastalık olarak bakmalıdır. Sigara alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir. Tüm kanserlerin %30’u, kronik bronşitlilerin %66’sı ve damar hastalıklarının %33’ü sigaraya bağlı sebeplerden meydana gelmektedir. Nikotin bağımlılığı ve çevre ilişkisini değerlendirdiğimizde aile bireylerinin sigara içmesi, arkadaşların sigara içmesi, sigara dışı tütün ürünlerini denemiş olma, düşük sosyoekonomik durum ve diğer madde bağımlılıkları nikotin bağımlılığı riskini artırmaktadır.

Sigara dumanında dört binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Başta akciğer kanseri olmak üzere mide, böbrek, üreter, pankreas gibi bir çok organda kanserlere yol açmaktadır.
Sigara kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. İnme, körlük, katarakt, aort anevrizması, koroner kalp hastalığı, KOAH, pnömoni, kalça kırıkları, hamilelik komplikasyonları, gebelikte düşükler, ani bebek ölümü sendromu gibi daha sayabileceğimiz bir çok hastalıklara yol açmaktadır. Sigarayı aniden bırakmada başarı oranı yüzde 80 iken, azaltarak bırakmada başarı oranı yüzde 6’dır.

Sigarayı bırakmaya cesaretiniz varsa inancınız kırılmasın. Bırakmayı deniyor ama her defasında başarısız oluyorsanız bile mücadeleye devam edin. Çünkü bıraktıktan hemen 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer. 12 saat sonra kandaki CO seviyesi normale döner, 2 hafta – 3 ay aralığında kalp krizi riski azalmaya başlar; akciğer fonksiyonları artar, 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır, 1 yıl sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riski azalır ve 15 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı olur. Unutmayın ki sigara bırakma “istek”, “kararlılık” ve “çaba” gerektirir. Başarıya da istemek, inanmak ve çaba göstermekle ulaşılır”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.