ISPARTA (KFK Ajans) - Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi akademisyenleri tarafından hazırlanan, eklemeli imalat teknolojileri ile makine öğrenimi yöntemlerini bir araya getiren araştırma projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Mutlu’nun yürütücülüğünü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Ahmet Şenel’in araştırmacı olarak görev aldığı “Ergiyik Biriktirme Modellemeyle Üretilen Üçlü Periyodik Minimum Yüzeyli Yapıların Makine Öğrenimi Yöntemleriyle Spesifik Darbe Enerjisi Absorpsiyon Performansının ve Mekanik Dayanımının Optimizasyonu” başlıklı proje, 126M153 proje numarasıyla TÜBİTAK tarafından desteklenecek.
Proje kapsamında, ergiyik biriktirme modelleme yöntemiyle üretilen Üçlü Periyodik Minimum Yüzeyli (TPMS) yapıların mekanik dayanımının ve darbe enerjisi absorpsiyon performansının geliştirilmesi hedefleniyor. Hafiflik, dayanıklılık ve yüksek enerji absorpsiyon kapasitesiyle öne çıkan TPMS yapıların, özellikle otomotiv ve savunma sanayisinde kullanılan batarya muhafazaları gibi kritik bileşenlerde değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Araştırmada, üretim ve tasarım parametrelerinin optimum düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Taguchi yöntemi, Gri İlişkisel Analiz ve makine öğrenimi modellerinin birlikte kullanılması planlanıyor. Bu doğrultuda, karmaşık geometrilere sahip yapıların mekanik performansının artırılmasına yönelik veri temelli bir yaklaşım geliştirilecek.
Proje sonuçlarının; darbe enerjisini etkin şekilde absorbe edebilen, hafif ve yüksek dayanımlı yapıların geliştirilmesine katkı sağlaması ve ileri üretim teknolojileri başta olmak üzere farklı endüstriyel uygulamalara yönelik bilimsel altyapı oluşturması bekleniyor.






