Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 21°C
Az Bulutlu
Isparta
21°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 15°C
Cts 19°C

SDÜ’de Yüz Yüze Eğitim İçin “HES Kodu” Zorunluluğu Getirildi

SDÜ’de Yüz Yüze Eğitim İçin “HES Kodu” Zorunluluğu Getirildi
23 Eylül 2021 16:03
A+
A-

Süleyman Demirel Üniversitesi, daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda öğretime başlayabilmek adına çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

2021-2022 Akademik Yılı Güz Döneminde verilecek yüz yüze eğitim için üniversitemizin çeşitli birimlerinde bir dizi hazırlıklar yapılıyor. Bu birimlerden Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdik. Daire Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Veli Çapalı, yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Yerleşkemizde “HES Kodu” Zorunluluğu Vardır

Yerleşke ve bina girişlerinde yer alan turnikelerden geçiş yaparken Covid-19 pandemisi tedbirleri kapsamında “HES Kodu” kontrollerinin yapıldığını dile getiren Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Veli Çapalı, SDÜ Mobil veya SDÜNet üzerinden HES kodunun tanımlatarak binalara güvenli bir şekilde kolayca giriş yapılabileceğini söyledi. Kontrollü geçiş sistemlerine geçildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Çapalı, bariyer geçişlerinde “Hızlı Geçiş Sistemleri” uygulandığını, turnikelerden geçiş yapılırken HES Kodu kontrolleri yapıldığını, yerleşke içerisinde yer alan turnike ve kart okuyuculu geçiş sistemlerinde QR kod uygulaması ile geçiş yapılabileceğini söyledi.

Çevrim İçi Sınıflar

Çapalı, yeni dönem için sınıfların “sınıf kapasitesi”, “Covid- 19 tedbirlerine göre uygunluğu”, “merkezi ağ dağıtım noktasına yakınlığı” ve “merkezi kullanıma uygunluğu” gibi parametrelerin baz alınarak seçildiğini kaydetti. Sınıflarda “HD Geniş açık IP Kamera”, “web kamera”, “mikrofon” ve “hoparlör” bulunduğunu belirten Çapalı, “Merkez yerleşkede 60, ilçelerde 9 sınıf bulunmaktadır. Her bir binada en az iki kısmi zamanlı öğrenci ile bu sınıflardaki hocalarımıza destek hizmeti sağlanacaktır. Her bir sınıfta detaylı kullanım kılavuzu yer almaktadır. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı YouTube kanalımızdan nasıl kullanılacağına dair videolar paylaşılmıştır.” dedi.

SDÜ Mobil/SDÜNet

Dr. Öğr. Üyesi Çapalı, “Yeni Öğrenci Bilgi Sistemi” ile mobil uygulama ve SDÜNet entegrasyonu sağlanarak öğrencilere “öğrenci not bilgisi”, “öğrenci ders programı”, “öğrenci harç ödeme”, “HES Kodu ve HGS tanımlama”, “öğrenci anketi”, “akademik takvim”, “SDÜ sohbet”, “başvuru işlemleri modülleri”, “duyuru ve haber takibi” ve “askıda yemek” hizmetler sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Microsoft Teams

Lisansüstü dersler için Öğrenci Bilgi Sisteminden ders, öğrenci ve öğretim üyesi verileri alınarak otomatik Microsoft Teams grupları oluşturulduğunun altını çizen Çapalı, bu uygulama üzerinden öğrencilerin ders kayıtlarını ve ödevlerini oluşturabileceklerini vurguladı.

Güvenlik ve Panik Butonları

Çapalı, “Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı ile Yapı İşleri Daire Başkanlığının ortak çalışması ile kütüphaneye 32 adet sabit, turnike ve kapı girişlerine 40 adet sabit, Uzaktan eğitim birimine 2 adet sabit, Batı Merkezi Derslikler binasına 40 adet sabit, panik butonu direklerine 4 adet hareketli-4 adet sabit, 13 yeni noktaya 39 sabit ve 5 hareketli olmak üzere toplam 166 kamera daha Güvenlik Yönetim Sistemine dahil edildi. Ayrıca 143 TB depolama alanına sahip 2 sunucu da sisteme eklendi. Sistem 221 kamera, 198 TB kayıt kapasitesi ve 3 adet sunucu desteği ile çalışmaktadır.” dedi. Çapalı, merkez yerleşke içerisinde personel ve öğrencilerin güvenliğini artırmak için yeni kamera noktaları oluşturulduğunu, öğrenci yoğunluğuna bağlı olacak şekilde izleme alanlarının artırıldığını ve panik durumlarında kullanılması için 4 adet panik butonları ve direkleri yerleştirildiğini ifade etti.

Alt Yapı

Açık alan Wi-Fi’nin genişletildiğini belirten Çapalı şunları kaydetti: “Batı Yerleşkesinde yer alan binalar ve SDÜ Hastanesinin fiber kablo bağlantıları yenilendi. Her bina 24 core single mod kablo ile veri merkezine taşındı. Bu binalarımızda kenar omurgaları ve ağ anahtarlarında yenileme işlemleri başlamış olup işlemler tamamlandığında 20Gbps bağlantı hızına ulaşacaktır. Doğu Yerleşkesinde yer alan binalar ve Diş Hekimliği Hastanesinin fiber kablo bağlantıları için malzeme alım süreci başlamış olup 2022 yılı içerisinde fiber bağlantılar yenilecektir. 2020 yılı içerisinde yeni veri merkezinin oluşturulması ile bütünleşik sistem projemiz devam etmektedir.”

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde tüm yazılım ve sistem projelerine yönelik “Nasıl Kullanılır?” videolarının hazırlandığını belirten Çapalı, “Çağrı Merkezleri”, “Talep Takip Sistemi” ve “Sosyal Medya” üzerinden destek sağlandığını kaydetti.

[ilgiliMakale icerik_id=”93249″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.