Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 13°C
Yağmurlu
Isparta
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 23°C

SDÜ’den 6 bacaklı ‘Örümcek Robot’ Projesi

SDÜ’den 6 bacaklı ‘Örümcek Robot’ Projesi
30 Kasım 2018 15:48
A+
A-

 

Süleyman Demirel Üniversitesi deprem sonrası göçük altında kalanları kurtarmak için önemli bir proje geliştirdi.
SDÜ deprem sonrası göçük altında kalan kişi varsa onların ısı, nem ve görüntü ile tespit eden bir mekanizma geliştirdi. kurtarma ekiplerine veri aktaracak 6 bacaklı ‘Örümcek Robot’ çalışmasına başladı.
SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Yiğit proje hakkında bilgiler verdi.
SDÜ Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile sözleşme imzaladı ve 24 ay içerisinde 10 adet örümcek robot yapacak.

Multidisipliner projenin tüm evrelerinin total maliyetinin 2 milyon TL olduğunu belirtti.
“1999 depremini bir hatırlayalım. Hafızamızda ne kaldı? “Orada kimse var mı?”, “Sesimi duyan var mı?” Nasıl da canımızı yakıyordu değil mi? Deprem sonrası ilk 72 saat çok değerlidir. Bu zaman diliminde enkaz altındaki yaralılara ne denli hızlı müdahale edilirse o kadar faydalıdır. Bizim çıkış noktamız da buydu; enkaz altındaki yaralıları nasıl çok süratli bir şekilde tespit edebiliriz? Bu bize ders oldu. Çok acı bir ilham oldu. Yola çıktık. Dedik ki yapay zeka hayatın her alanında var. Biz de bilim üretiyoruz. Yazılım üzerine çalışıyoruz. Algoritma inşa ediyoruz. Neden deprem sonrası enkaz altında kalan canlıların konum tespitini yapmak için algoritma yazmıyoruz? Bu fikir multidisipliner bir bilimsel projeye dönüştü. Çalıştık. Belirli bir aşamaya getirdik. Bunu da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile paylaştık. AFAD Deprem Daire Başkanı Dr. Murat Nurlu ile görüşmelerde de çok güzel bir yol aldık. AFAD, SDÜ’nün projesine destek olmaya karar verdi. Biz bir canın dahi kurtarılmasının paha biçilemez bir değer olduğunu biliyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.