Denizli’nin Honaz ilçesinde meydana gelen 3,9 ve 3,8 büyüklüğündeki depremler, bölgedeki fay hatlarına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
Sarsıntıların ardından Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un Pamukkale Fayı hakkında daha önce yaptığı açıklama dikkat çekti. Üşümezsoy, fayın 6,5 ile 7 büyüklüğü arasında deprem üretme potansiyeli bulunduğunu ifade etmişti.
HONAZ’DA İKİ DEPREM PEŞ PEŞE YAŞANDI
Denizli’nin Honaz ilçesinde kısa aralıklarla meydana gelen 3,9 ve 3,8 büyüklüğündeki iki deprem, çevre bölgelerde de hissedilen sarsıntılarla birlikte endişeye neden oldu. İlk depremlerin ardından bölgede 5 artçı sarsıntının daha kaydedildiği belirtildi.
Yaşanan hareketlilik, Denizli ve çevresindeki deprem tehlikesine yönelik daha önce yapılan açıklamaları yeniden gündeme taşıdı.
ŞENER ÜŞÜMEZSOY PAMUKKALE FAYI’NA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Şanlıurfa’da meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı değerlendirmelerde Denizli ve çevresindeki fay hatlarının taşıdığı riske değinmişti.
Üşümezsoy, bölgedeki önemli faylardan biri olan Pamukkale Fayı’nın 6,5 ile 7 büyüklüğü arasında deprem oluşturabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getirmişti.
PAMUKKALE FAYI İÇİN 6,5-7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM DEĞERLENDİRMESİ
Pamukkale Fayı’na ilişkin değerlendirmesinde Üşümezsoy, fayın deprem üretme kapasitesine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bu seri içinde risk taşıyan faylardan biri Pamukkale Fayı olarak görülmekte. Pamukkale Fayı'ndaki deprem 7'nin altında bir deprem potansiyeli olan bir fay, 6,5 ile 7 arasında.”
Honaz’da art arda yaşanan depremlerin ardından söz konusu açıklama yeniden gündeme gelirken, uzman değerlendirmelerinde belirtilen olası deprem büyüklüğünün kesin bir tahmin ya da yakın zamanda deprem yaşanacağına ilişkin bir öngörü anlamına gelmediğini de belirtmek gerekiyor.





