Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 22°C
Az Bulutlu
Isparta
22°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Sepsis’e Dikkat Çekmek Amacıyla Pedal Çevirdiler

Sepsis’e Dikkat Çekmek Amacıyla Pedal Çevirdiler
16 Eylül 2018 17:31
A+
A-

Sepsis son 20. yüzyıldan sonra %140 oranında arttı ve Dünya’da her 3 saniyede bir kişinin ölümüne sebep oluyor. Enfeksiyon hastalığı olan Sepsis ,kana bakteri ve toksin karışması sonucu bağışıklık sisteminin çökmesiyle ortaya çıkar ve ilk 6 saat içinde doğru antibiyotik tedavisiyle müdahale durumunda hastanın hayatta kalma oranı %80’in üzerindedir.

Türkiye Yoğun Bakım Derneği ile Isparta Bisikletliler Derneği üyeleri ölümcül bir hastalık olan Sepsis’e dikkat çekmek amacıyla dün  Şehir Hastanesi önünden başlayarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar bisiklet pedalı çevirdiler. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Yoğun Bakım Derneği Çalışma Grubu Üyesi Doktor Filiz Alkaya Solmaz, “enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi yöntemin el yıkama olduğunu belirterek, “Bu nedenle, çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıktan korunmada oldukça etkilidir” ifadesinde bulundu.

Filiz Alkaya Solmaz, Sepsis hastalığının önemine vurgulayarak, enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en önemli  yönteminin küçük yaşlardan itibaren el yıkama alışkanlığının kazandırılmasından geçtiğini dile getirdi.

Dr. Filiz Alkaya Solmaz, özetle şunları açıkladı; “Sepsis vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan ve bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablodur. Sıklığı, tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artan sepsis, sağlık alanındaki tüm gelişmelere rağmen öncelikli halk sağlığı sorunu olarak gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 8 milyona yakın ölüme yol açan sepsis, dünyada her 3 saniyede bir kişinin ölümüne neden oluyor. Büyük oranda hastanede yatan hastalarda gelişen bir klinik tablo olarak gündeme gelen sepsis, aynı sıklıkta olmasa da toplumda sık görülen enfeksiyonların seyri sırasında hastane dışında da gelişebiliyor. Yoğun bakım ünitelerinde en önemli ölüm nedeni olan sepsisin görülme sıklığı ise son 20 yılda yüzde 140 oranında artmış durumda.Uluslararası Sepsis Birliği tarafından ilk kez 2011 yılında Eylül ayı ‘Sepsis Farkındalık Ayı’ olarak ilan edilmiş, 13 Eylül ise Dünya Sepsis Günü olarak kabul edilmiştir. 2017 yılında Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler sepsisin giderek halk sağlığı tehdidi olmaya başladığını kabul etmiş ve buna ek olarak Dünya Sağlık örgütü de (WHO) sepsisin önlenmesi, tanınması ve tedavisinin küresel bir öncelik olduğunu bildirmiştir.”dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.