Sponsorlu Reklam

Türkiye’de Lavanta Fidanı En Çok Eğirdir’de Üretildi

admin
Sponsorlu Reklam

Türkiye’nin en fazla gül yetiştiren ili olan Isparta, son yıllarda lavanta üretimiyle de adından söz ettirmeye başladı.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğünden verilen bilgiye göre; Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğünde 2014 yılında 20 bin, 2015 yılında 30 bin, 2016 yılında 50 bin 2017 yılında 70 ve 2018 yılında alım garantili olanlarla birlikte 560 bin adet olmak üzere şu ana kadar 730 bin adet lavanta fidanı üretildi.

Bu kapsamda Eğirdir fidanlığının Türkiye’de en fazla lavanta fidanı üreten birim olduğu açıklandı.


Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak ve Çukurören köylerinde üretilen lavanta ile Türkiye üretiminin % 93’ü karşılanmakta olup Türkiye’de ilk defa ekolojik turizmin geliştirilmesi, kıraç ve boş arazilerin değerlendirilmesi maksadıyla Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürlüğü’nce 2015 yılında tip proje ile Keçiborlu Çukurören köyünde 3 aileye 10 bin 500 TL, Keçiborlu Kuyucak köyünde 4 aileye 14 bin TL olmak üzere 7 aileye 24 bin 500 TL lavanta desteklemesi ile vatandaşlara alternatif geçim kaynağı yollarının sağlanmasından sonra çalışmalar neticesini vermeye başladı.


Lavanta, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ ve “Ekstrem koşulların bitkisi” olarak, su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, verimsiz toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunmaktadır. Lavanta uçucu yağının dünya piyasalarında fiyatı ise 25 ile 100 Avro arasında değişiyor.
Orman Bölge Müdürlüğünce 2018 yılında tesisi yapılan erozyon kontrolü sahalarına lavanta dikimi yapılarak erozyonla mücadele çalışmalarına katkı sağlanacağı bildirildi.

Sponsorlu Reklam
admin
Sponsorlu Reklam