ISPARTA (KFK Ajans) - Üniversiteyle ilişiği kesilen veya kazandığı halde kayıt yaptıramayan öğrenciler için yeniden eğitim yolu açıldı. Başvurular için 4 ay süre verildi.

Yükseköğretimde uzun süredir beklenen öğrenci affı düzenlemesi yürürlüğe girdi. 7592 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, çeşitli nedenlerle üniversiteyle ilişiği kesilen öğrenciler için yeniden öğrenim imkanı sağlandı.

Düzenleme; hazırlık, intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü eğitim kademelerini kapsıyor. Kanunda belirtilen istisnalar dışında, kendi isteğiyle üniversiteden ayrılanlar da dahil olmak üzere ilişiği kesilen öğrenciler yeniden eğitim hayatına dönebilecek.

Bir yükseköğretim programını kazandığı halde kayıt yaptıramayan öğrenciler de düzenlemeden yararlanabilecek.

BAŞVURULAR İÇİN 4 AY SÜRE

Öğrencilerin yeniden öğrenim hakkından yararlanabilmeleri için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde başvuru yapması gerekiyor.

Başvurular, öğrencinin ilişiğinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandığı yükseköğretim kurumuna yapılacak. Düzenlemeden yararlanan öğrenciler, 2026-2027 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecek.

Düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek.

ASKERLİK GÖREVİNİ YAPANLAR DA YARARLANABİLECEK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini sürdüren öğrenciler de düzenleme kapsamında olacak.

Bu öğrencilerin, terhislerini takip eden 2 ay içerisinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları gerekiyor. Yeniden öğrenime başlayan öğrencilerin askerlik erteleme işlemleri ise ilgili mevzuata göre yapılacak.

YATAY GEÇİŞ İMKANI DA VAR

Düzenlemeyle yeniden öğrenci statüsü kazananlara, belirli şartları taşımaları halinde yatay geçiş imkanı da tanındı.

Öğrenciler, üniversiteye giriş puanlarının ilgili yıldaki taban puan şartlarını karşılaması halinde aynı veya farklı diploma programlarına yatay geçiş talebinde bulunabilecek.

Ayrıca düzenlemeden yararlanarak yeniden öğrenci statüsü kazananlar, başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesindeki açıköğretim ön lisans veya lisans programlarına da yatay geçiş yapabilecek.

BAZI SUÇLARDAN MAHKUM OLANLAR KAPSAM DIŞINDA

Öğrenci affı geniş bir grubu kapsarken bazı istisnalar da getirildi.

Terör, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel ist*smarı ile uy*şturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkum olanlar düzenlemeden yararlanamayacak.

Sahte belge nedeniyle kaydı iptal edilenler ile terör örgütleri veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı ve oluşumlarla bağlantısı nedeniyle üniversiteden ilişiği kesilenler de kapsam dışında tutuldu.

POLİS, JANDARMA VE MSÜ KAPSAM DIŞINDA

Polis Akademisi ve bağlı eğitim kurumları, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ile bağlı kurumlar ve Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı Harp Okulları, Astsubay Meslek Yüksekokulları ve enstitüler düzenleme kapsamına alınmadı.

Milli Savunma Bakanlığı, Polis Akademisi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı nam ve hesabına başka yükseköğretim kurumlarında eğitim görürken ilişiği kesilen öğrenciler hakkında da öğrenci affı hükümleri uygulanmayacak.

SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE EK SINAV HAKKI

Kanunla yalnızca öğrenci affı düzenlenmedi. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 44'üncü maddesinde de değişiklik yapıldı.

Azami öğrenim süresi sonunda mezun olabilmek için son sınıfta bulunan öğrencilere, intörn eğitimi dönemi hariç olmak üzere başarısız oldukları veya alamadıkları teorik ve uygulamalı dersler için iki ek sınav/tekrar hakkı verilecek.

Teorik ve uygulamalı derslerini başarıyla tamamlayan ancak uygulamalı veya intörn eğitimine başlamayan, eğitimini tamamlayamayan ya da bu eğitimlerde başarısız olan öğrencilere de eğitimlerini tamamlama imkanı sağlanacak.

Ancak azami öğrenim süresini dolduran ara sınıf öğrencileri bu ek sınav hakkından yararlanamayacak.

YÖK BAŞKANI ÖZVAR: 'HİÇBİR GENCİMİZİN HAYALİNİN YARIM KALMASINI İSTEMİYORUZ'

YÖK Başkanı Erol Özvar, düzenlemeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, yükseköğretimle bağı çeşitli nedenlerle kopan öğrencilere yeniden üniversiteye dönme fırsatı sunulduğunu belirtti.

Özvar, öğrencilerin 4 ay içerisinde ilgili yükseköğretim kurumlarına başvurarak 2026-2027 akademik yılında eğitimlerine yeniden başlayabileceklerini ifade etti.

Düzenlemenin önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Özvar, 'Hiçbir gencimizin hayalinin yarım kalmasını istemiyoruz. Öğrencilerimizi yeniden üniversitelerimizde görmekten büyük mutluluk duyacağız. Hayırlı olsun.' dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ