Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Isparta 24°C
Parçalı Bulutlu
Isparta
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 23°C

Vertigo Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Vertigo Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
23 Ağustos 2018 07:11 | Son Güncellenme: 23 Ağustos 2018 07:12
A+
A-
  • Başınıza ani hareket ettirdiğinizde başınız mı dönüyor?
  • Siz yerinizde sabit dururken dünya etrafınızda mı dönüyor?

Tüm bu belirtilerin sebebinin vertigo hastalığı olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Araştırmalara göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5 ile 10’u vertigoyla tanışmış durumda. Bizler onun varlığını ancak bozulduğunda fark ederiz.

Vertigo bir hareket halisünasyonudur ve olmayan bir hareketin algılanmasıdır. Vertigo, başlı başına bir hastalık değildir ancak pek çok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Vertigo hastalığı vücudun denge mekanizmasında meydana gelen sorun nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Vertigo hastalığının bazı belirtileri vardır bunlar; kulak çınlaması, bulantı, kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybıdır.

İşte, vertigo hastalığıyla ilgili detaylar…

VERTİGO’NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

–  Belirtilerin en belirgin olanı baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır.

– Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi beraberinde kulakta basınç hissi,

– Kulak çınlaması,

– İşitme azlığı,

– Bulantı-kusma,

– Kulak akıntısı,

– Gözlerde anormal hareketler gözlemlenebilir.

Her baş dönmesi vertigo anlamına gelmemektedir.

Baş dönmesi deyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir. Hatta sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir. Tıp dilinde genel olarak vertigo adı verilir.

VERTİGO ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

1- Kulak içi kristallerinin yerinden oynaması: Stres, aşırı yorgunluk ya da bir travmanın etkisiyle iç kulakta bulunan küçük kalsiyum ve mineral kristalleri yerinden oynuyor. Kulak içindeki salyongoz bölgesine dağılan bu kristaller kişide şiddetli bir baş dönmesine neden oluyor.Manevra tedavisi denilen özel bir yöntemle de kristallerin yerine gelmesi sağlanıyor.

2- İç kulaktaki denge sıvısında artış yaşanması: İç kulaktaki denge sıvısının artması vertigoya neden olyor. Aşırı tuz tüketimi, yeterli sıvı alınmaması ve yanlış beslenme alışkanlıkları bu sıvının artması ile sonuçlanabiliyor. Hastaya ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu tedavilerin yanıt vermediği durumlarda ise kortizona başvurulabiliyor.

3- Virüslerin denge sinirinde iltihaplanmaya neden olması: Hava yoluyla alınan virüsler denge sinirinin iltihaplanmasına neden olabiliyor. Şiddetli ve uzun süreli baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerin yaşandığı bu durumda hasta, tedavi için birkaç gün hastanede yatabiliyor.  Şikayetlerin tamamen sona ermesi ise 15 günü bulabiliyor.

VERTİGO NASIL ÖNLENEBİLİR?

1- Stresten uzak durun

Stres vertigo oluşumunu neden olan en önemli faktörlerin başında yer alıyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kendinize özel zamanlar ayırın ve stres faktörlerini hayatınızdan çıkartın.

2- Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin

– Sağlıklı beslenin: Beslenme düzeninide dondurulmuş ve hazır gıdalara yer vermeyin. Doğal ve organik ürünler tüketin. Bu sayede bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

– Güne yumurtayla başlayın: Yumurtada birçok mineral ve Omega 3 bulunuyor. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa sabah kahvaltısında her sabah 1 ya da 2 köy yumurtası yiyin.

– Ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin: Günde bir avuç kuruyemiş yiyin.

– Süt için: Uzun ömürlü kutu sütler yerine günlük sütleri tercih edin.

– Protein içerikli gıdalardan uzak durmayın: Eğer eşlik eden bir rahatsızlığınız yoksa kırmızı et yemekten korkmayın.

3- Güneşlenin

Sağlıklı bir vücut için D vitamini çok önemli. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde 100 kişiden 70’inde D vitamini eksikliği bulunuyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar güneşlenin. Unutmayın vücut bir denge ve bu denge bozulduğunda vertigo ortaya çıkıyor.

4- Tuzu azaltın

Tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebiliyor. Bu nedenle tuzu azaltın.

5- Bol sıvı alın

Vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su için. Ama çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durun. Çünkü bu tarz içecekler de iç kulakta sıvı artışına neden olabiliyor.

6- Sakin sporları tercih edin

Sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyük. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan spora hayatınızda mutlaka yer verin. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun.

7- Ani hareketlerden kaçının

Başınızı çok hızlı bir şekilde sağa sola çevirmeyin, lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun, hızlı araba kullanmayın. Ani hareketlere neden olan bu durumlar kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.