Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve bazı kanunlarla Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) değişiklik öngören düzenleme, nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin köye dönüştürülmesini içeriyor. Bu gelişme, Yalvaç ilçesinin tek beldesi olan Hüyüklü Kasabası’nı da doğrudan etkileyebilir.

TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla Hüyüklü’nün nüfusu 1.729 olarak kaydedildi. Bu rakam, yasa tasarısında belirtilen 2 bin nüfus sınırının 271 kişi altında bulunuyor.

Türkiye genelinde nüfusu 2 binin altında olan 90 belde belediyesi bulunduğu belirtilirken, Hüyüklü’nün de bu kapsama girebileceği ifade ediliyor. Ancak söz konusu yasal düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihi ve detayları henüz netlik kazanmadı.

Yasa kapsamında hangi yılın nüfus verilerinin baz alınacağı açıklanmazken, Hüyüklü’nün kaderi önümüzdeki günlerde netleşecek. İki olası senaryo üzerinde duruluyor. Bunlardan ilki, 2025 yılı sonuna kadar nüfusun 2 binin üzerine çıkarılması için çalışma yapılması. Diğer seçenek ise Hüyüklü’nün çevresindeki köylerden Eğirler ya da Yağcılar ile birleşme yoluna gidilmesi.

Konuyla ilgili belirsizlik sürerken, bölge halkı yetkililerden açıklama bekliyor.

Kaynak: haber merkezi